Klimmers en sherpa's op de Mount Everest
NOS NieuwsAangepast

16,5 ton afval van Mount Everest gehaald, van poep tot zuurstoftanks

In de afgelopen twee maanden is zo'n 16.500 kilo afval van de hoger gelegen gebieden op de Mount Everest gehaald. De Chinese staatskrant Global Times schrijft dat op de top - boven de 6500 meter - ruim 2,2 ton aan menselijke uitwerpselen is opgeruimd.

Verder vonden de 'vuilnismannen' op de top van de hoogste berg ter wereld 1000 kilo aan achtergelaten of verloren bergbeklimmersuitrusting zoals zuurstofcilinders, gastanks en tenten, en meer dan 5000 kilo overig afval. In het gebied net daaronder, tussen de 5200 en 6500 meter, werd ongeveer 8 ton aan afval opgeruimd.

De actie wordt uitgevoerd door 30 medewerkers van de organisatie van Tibetaanse bergbeklimmers. De werkzaamheden op grote hoogte zijn zeer vermoeiend. "Het is bijna net zo vermoeiend als het beklimmen van de top", zegt de Chinese klimmer Ma Liyamu in de krant.

NOS op 3 maakte eerder een video over hoe zwaar de weg is richting de top van de Mount Everest:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Mount Everest, die tussen Tibet en Nepal ligt, is met 8848 meter de hoogste berg ter wereld. Het klimseizoen duurt van begin maart tot eind mei. Klimmers zijn vooral bezig met hun veiligheid en niet met het afval dat ze achterlaten. Om ze aan te moedigen om hun eigen rotzooi op te ruimen krijgen ze voortaan twee afvalzakken uitgereikt.

Klimmers die afdalen moesten de afgelopen jaren 8 kilogram aan afval mee terugnemen van Nepal en Tibet. Voor iedere kilo die ze minder meenamen, kregen ze een boete. Dit jaar zijn nog geen boetes uitgedeeld. Vorig jaar riep Nepal ook al de hulp van klimmers in bij het opruimen van de berg.

Achtergelaten bergbeklimmersuitrusting die van de berg wordt geruimd, kan verkocht worden als souvenir. Door de opwarming van de aarde is de laatste jaren veel afval van onder de sneeuw en het ijs op de Everest tevoorschijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl