Flickr / CC 2.0 / BY / Kartlasarn

Op de Mount Everest zijn dit weekend vier mensen om het leven gekomen.

Gisteren stierf een 50-jarige Amerikaanse klimmer vlak voor de top. Ook een 50-jarige Slowaakse klimmer kwam om het leven op de berg. Aan de Chinese kant van 's werelds hoogste berg overleed een 54-jarige Australische bergbeklimmer tijdens zijn poging de top te bereiken.

Vanochtend vonden reddingswerkers het lichaam van een Indiase klimmer die dit weekend vermist raakte. Hij bleek een val gemaakt te hebben van zeker 200 meter. De hulpdiensten hebben zijn lichaam gezien, maar konden het nog niet bereiken.

De man was bezig met de afdaling na een succesvolle expeditie naar de top. Hij werd ziek onderweg en kon het dichtstbijzijnde kamp niet meer bereiken. Zijn sherpa, die ook ziek was, lukte dat wel, waarna een zoekactie naar de Indiër werd gestart.

Recordaantal vergunningen

Sinds de start van het seizoen in maart zijn al vijf bergbeklimmers overleden en een wordt er dus nog vermist. Dit jaar heeft het Nepalese ministerie voor Toerisme een recordaantal van 371 vergunningen afgegeven om de berg te beklimmen.

Vorig jaar en in 2014 werden veel expedities afgeblazen vanwege lawinegevaar. De klimmers van die expedities mogen het dit jaar nogmaals proberen.

Uitleg

Na de dood van de Nederlandse klimmer Eric Arnold, vorig jaar, zocht NOS op 3 uit uit hoe onvoorstelbaar zwaar die tocht naar het hoogste punt ter wereld is.

STER reclame