De zuidelijke route van de Mount Everest

De zuidelijke route naar de top van de Mount Everest is digitaal vastgelegd in 360-graden foto's. Het Zwitserse digitale cartografie-project #project360 heeft zijn nieuwe project naar buiten gebracht, juist in het weekend dat twee alpinisten omkwamen op de hoogste berg ter wereld, onder wie de Nederlander Eric Arnold.

Het virtual reality-project is een hommage aan de eerste mannen die in 1953 de zuidelijke route van de Mount Everest verkenden en vastlegden, Edmund Hillary en Tensing Norgay.

De foto's en video's zijn gemaakt door vier Nepalese sherpa's die de top zelf al meerdere malen hebben bedwongen. Ze hadden speciale 360-gradencamera's meegekregen van de Zwitserse initiatiefnemers van #project360.

Kamp IV

In de kolom rechts naast de foto's is de kaart te zien met de belangrijkste kampen en hindernissen van de route. Ook kamp IV staat op de kaart. Dat is de plek waar de Nederlander Eric Arnold zaterdag overleed aan hoogteziekte, een gebrek aan zuurstof in het lichaam.

De zuidelijke route is niet de eerste route die #project360 virtueel heeft vastgelegd. Vele Alpentoppen zijn ook al virtueel te bekijken zoals de Eiger-Nordwand, de Matterhorn en de Mont Blanc.

De vier Sherpa's die de opnamen maakten vanaf de Mount Everest PRNewswire

STER reclame