In Nederland maken we ons druk over het gebrek aan toiletten in Sprinter-treinen, maar in Nepal hebben ze een ander probleem.

Op de top van de Mount Everest kun je niet even snel naar het toilet en daar moet verandering in komen. Dat vindt de Nepalese milieuorganisatie Eco Himal.

De organisatie vraagt de Nepalese regering om meer geld vrij te maken zodat er mobiele toiletten op de berg geplaatst kunnen worden. "Menselijk afval is een probleem", vertelt directeur Phinjo Sherpa. Hij denkt dat de berg schoner wordt als de hordes klimmers een goede plek krijgen om hun behoefte te doen.

Vervuiling

Eco Himal wil met de mobiele toiletten vermijden dat klimmers het zogenaamde "dak van de wereld" verder vervuilen. Sherpa erkent dat er veel klimmers zijn die blikken meenemen, maar volgens hem hebben de meeste mensen geen andere keus dan zich ergens achter een sneeuwbank terug te trekken. Milieu-activisten zeggen dat Everest bezaaid is met het afval van vroegere expedities, waaronder menselijk afval en lijken van klimmers. De lichamen ontbinden erg langzaam als gevolg van de extreme kou op de berg.

Volgens Sherpa past het voorstel voor mobiele toiletten in het plan van de regering om het afval op de berg terug te dringen. Voor klimmers die de Everest beklimmen zou het goed zijn als er minstens twee of drie officiële toiletten beschikbaar zijn op de route, aldus de directeur tegen persbureau AFP.

Uitwerpselen

Eco Everest Expedition, een samenwerkingsverband van Nepalese organisaties dat werkt voor het behoud van de berg, heeft sinds 2008 al 13 ton afval, 400 kilo menselijke uitwerpselen en vier lichamen van de berg gehaald.

Door: Ikram

STER reclame