De ravage in het basiskamp in 2015 ANP

Nepal roept de hulp in van bergbeklimmers en sherpa's bij het schoonmaken van de Mount Everest. Jaarlijks proberen honderden klimmers 's werelds beroemdste berg te bedwingen; hierbij laten ze grote hoeveelheden afval achter. 

Onder meer een verlaten basiskamp zal worden opgeruimd. Het kamp werd bij een aardbeving van twee jaar geleden getroffen door een lawine. Daar kwamen achttien mensen bij om.

Ter voorbereiding van de komst van de klimmers zijn er tien grote canvas zakken klimtouwen op de berg gezet. Elke zak kan 80 kilo afval dragen. Ze worden later opgehaald door helikopters die in het klimseizoen touwen naar boven brengen. Zo kan het afval worden opgeruimd zonder al te veel extra kosten te maken.

2 euro

Behalve op klimmers rekenen de autoriteiten op hulp van sherpa's, de gidsen en dragers die bergklimmers begeleiden. Zij kunnen 2 euro verdienen voor elke kilo afval die zijn van de hoger gelegen delen van de Everest naar het getroffen Kamp 2 brengen.

Dit kamp ligt op 6400 meter boven zeeniveau, net boven de gevaarlijke Khumbu IJsval. Het wordt ook gebruikt door klimmers die de Lhotse willen beklimmen, de op drie na hoogste berg ter wereld.

Een gewonde vrouw wordt weggeleid EPA

Bij de aardbeving in Nepal kwamen twee jaar geleden 9000 mensen om en raakten grote delen van het land moeilijk bereikbaar. Het toerisme stortte in en ook bergbeklimmers bleven weg.

Een klimvergunning kost zo'n 11.000 euro. In verband met de beving werden bestaande vergunningen met twee jaar verlengd. De autoriteiten verwachten dat klimmers die hun tocht moesten uitstellen dit jaar alsnog naar Nepal komen.

STER reclame