Mbo'ers gaan voortaan officieel studenten heten

time icon Aangepast
ANP

Mbo'ers worden voortaan student genoemd in plaats van deelnemer. Over twee jaar, in het studiejaar 2020 - 2021, wordt dat ook in de wet vastgelegd. Minister Van Engelshoven van Onderwijs reageert met deze stap op de bezwaren van jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB).

"Jongeren in het mbo zijn net zo goed studenten als al die anderen", zegt Van Engelshoven. "Door nu ook in de wet de term deelnemer te veranderen in het woord student doen we aan iedereen recht."

Bij NOS op 3 vertelde JOB wat de nadelen zijn van de termen deelnemer of leerling ten opzichte van student. Minister Van Engelshoven reageerde toen al met een oproep om mbo'ers overal als studenten te behandelen. Nu gaat ze dat dus ook formeel regelen.

'Je zit op het mbo? Helaas, dan kom je deze club niet binnen'

Ben je student aan een hogeschool of universiteit? Dan mag je meedoen met de introductieweek, krijg je studentenkortingen en kan je goedkoop sporten. O, je bent mbo-student? Helaas, dan mag dat allemaal niet. Mbo'ers worden in de communicatie van de overheid al jarenlang geen scholieren meer genoemd, maar studenten. Toch is een studentenleven voor mbo'ers nog niet zo vanzelfsprekend. Jongerenorganisatie Beroepsonderwijs (JOB) wil dat mbo'ers ook in de wet studenten worden genoemd, want dat is dus nog niet zo.

Lees hier verder

Een status als student moet voor mbo'ers ook gaan betekenen dat ze gebruik kunnen maken van de voordeeltjes voor studenten. Het gaat dan over kortingen en toegang tot studentenverenigingen en kroegen.

Omdat de wetswijziging nog wel even op zich laat wachten, doet de minister een beroep op de verschillende organisaties om hun beleid nu al aan te passen. "Heet de mbo'ers nu al een hartelijk welkom. Kijk of je hen ook de voordelen al kan geven", zegt Van Engelshoven.

STER Reclame