Studenten bij het Amsterdamse Studenten Corps
Aangepast

Minister: stel studentenverenigingen open voor mbo'ers

  • Anna Pruis

    redacteur NOS op 3

  • Anna Pruis

    redacteur NOS op 3

Behandel mbo'ers nu al als studenten, roept minister Van Engelshoven van Onderwijs op, ook al heten ze zo nog niet officieel in de wet. "Stel studentenverenigingen voor ze open, geef ze studentenkorting en behandel ze als elke student in Nederland", zegt Van Engelshoven. "Dit is een gek onderscheid en daar moeten we gewoon vanaf."

De minister weet nog niet hoelang het gaat duren voordat het woord 'deelnemer' in de wet verandert naar 'studenten'. "We zijn op dit moment aan het kijken hoe we het kunnen aanpassen, want dat moet in heel veel wetsartikelen gebeuren", laat de minister weten.

Minister: mbo'ers zijn ook studenten

Het nieuws dat mbo'ers ook de voordelen van studenten willen, leidt tot discussie op de Facebook- en Instagrampagina's van NOS op 3. Veel mensen vinden het terecht, maar een ander deel vindt dat mbo'ers niet moeten klagen, bijvoorbeeld omdat ze ook hun eigen voordelen hebben.

We hebben drie reacties verzameld en geven daarbij uitleg.

Niet om mbo'ers als minder te zien, maar volgens mij hoeven mbo'ers niet te lenen voor hun opleiding en hbo'ers en wo'ers wel. Dus dan is het ook wel begrijpelijk dat zij die kortingen wel krijgen en mbo'ers niet.

Micha op Facebook

Mbo'ers krijgen meer studiefinanciering dan hbo'ers en wo'ers. Wie mbo 1 of mbo 2 doet, hoeft niets terug te betalen, op mbo 3- en mbo 4-niveau ook niet - mits je binnen tien jaar je diploma haalt. Voor hbo- en wo-studenten is de studiefinanciering daarentegen een lening, die altijd moet worden terugbetaald.

Studenten in het hoger onderwijs kunnen wel weer veel meer bijlenen dan mbo'ers, doordat zij gebruik kunnen maken van collegegeldkrediet. Daarnaast verdienen hbo- en wo-afgestudeerden later gemiddeld een stuk meer dan mbo'ers, waardoor zij de lening ook gemakkelijker kunnen afbetalen.

Minderjarige mbo'ers kunnen trouwens geen gebruik maken van al deze regelingen: hun ouders ontvangen nog kinderbijslag en kindgebonden budget en hoeven ook geen lesgeld te betalen voor hun kind. Wel krijgen minderjarige mbo'ers een ov-studentenkaart.

Het collegegeld voor een mbo-opleiding is ook zo'n 50 procent lager. Heb je al die kortingen al lang en breed mee terugverdiend.

Maurits op Facebook

Naast de andere stufi-regeling betalen mbo'ers minder geld voor hun opleiding. Zij zijn 1155 euro per jaar kwijt aan een voltijds opleiding, terwijl studenten in het hoger onderwijs bijna het dubbele betalen: 2060 euro.

Mogelijk krijgen eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs vanaf komend studiejaar wel een korting. Het kabinet is van plan om voor hen het collegegeld het eerste jaar te halveren, maar dat plan moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Mbo-leerlingen willen student genoemd worden, zodat ze studentenkorting krijgen. Maar ze hebben een CJP.

Arnold op Twitter

Dan nog de CJP-kaart, die mbo'ers wel gratis krijgen en studenten in het hoger onderwijs niet: zij betalen voor deze kaart 15 euro per jaar. De CJP-kaart geeft korting bij vooral culturele instellingen.

De CJP-kaart is sinds 2015 gratis voor mbo'ers, omdat er anders verschillen tussen leeftijdsgenoten zouden ontstaan. "Het is raar dat alle leerlingen van 17 die op het voortgezet onderwijs zitten, wel zo'n kaart hebben, maar alle 17-jarigen die op het mbo zitten niet", zei toenmalig minister Bussemaker van Onderwijs.

De presentatie van de kaart

Maar de vraag is of de kaart een groot voordeel is voor mbo'ers. Culturele instellingen hebben vaak voor zowel studenten als mensen met een CJP-kaart dezelfde korting. Uiteindelijk komt het dus al op hetzelfde neer.

Alsof je minder bent

Het gaat de mbo-studenten niet eens om de kortingen, maar vooral om de manier waarop de samenleving naar hen kijkt. "We willen de waardering krijgen die hoort bij het naampje 'studenten'", zegt Roosmarijn Dam van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs. "Veel mensen, onder wie ikzelf, merken dat op je wordt neergekeken. Alsof je minder bent. Dat vinden we niet chill."

Minister Van Engelshoven hoopt daar met de wetswijziging verandering in te brengen. "Met dit soort kleine dingen kan je een begin maken", vindt de minister. "Het is heel goed dat we de nieuwe generatie van nu kunnen laten opgroeien met het idee dat het er niet toe doet of je een mbo-, hbo- of wo-opleiding doet. Je bent student en die waarderen we allemaal."

'Ook mbo'ers moeten welkom zijn bij een vereniging'

Deel artikel: