Benjamin Netanyahu verwelkomt Ivanka Trump
NOS NieuwsAangepast

Ivanka Trump en man in Jeruzalem voor opening ambassade

In Israël is een receptie gegeven op het ministerie van Buitenlandse Zaken in aanloop naar de verhuizing van de Amerikaanse ambassade vandaag van Tel Aviv naar Jeruzalem. Eregasten zijn Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner. Veel uitgenodigde diplomaten uit andere landen lieten de bijeenkomst links liggen.

Het omstreden besluit van de Amerikaanse president Donald Trump in december om de ambassade te verplaatsen en Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël zorgde voor woede bij de Palestijnen. Zij willen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat. Israël ziet Jeruzalem als zijn "eeuwige en onverdeelde hoofdstad".

Op de bijeenkomst op het ministerie was ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu onder de honderden gasten. "Volgens aanwezigen was hij in een triomfantelijke stemming", zei correspondent Arlene Gelderblom in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen. Hij riep andere landen op om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Tot nu toe hebben slechts Guatemala en Paraguay besloten om dat te doen.

De Joodse Kushner is door Trump verantwoordelijk gemaakt voor het vredesproces in het Midden-Oosten. Naast hem en Ivanka is onder anderen de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin in Israël aanwezig. De verwachting is dat Trump de aanwezigen bij de ceremonie vandaag zal toespreken via een videoverbinding.

De verhuizing van de ambassade valt samen met de 70ste geboortedag van de staat Israël en is vooral symbolisch. De Amerikaanse ambassadeur en een aantal stafmedewerkers verhuizen naar Jeruzalem, maar de meesten van de 800 medewerkers blijven om veiligheidsredenen nog in Tel Aviv.

Het besluit om de ambassade te verplaatsen is al in 1995 genomen door het Amerikaanse Congres, maar door verschillende presidenten steeds uitgesteld. Sinds Trumps besluit om Jeruzalem als de hoofdstad van Israël te erkennen is het erg onrustig. Grote demonstraties volgden en ook morgen wordt geprotesteerd in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever.

Het Israëlische leger heeft speciale eenheden, inlichtingendiensten en scherpschutters naar de grens met de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever gestuurd, ook met het oog op dinsdag. Dan worden grote demonstraties verwacht als de Palestijnen hun zogenoemde Mars van de Terugkeer afsluiten, die al weken duurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl