De Palestijnse president Mahmoud Abbas op de speciale top
NOS NieuwsAangepast

Abbas: Jeruzalem-besluit is misdadig, VS buitenspel bij vredesoverleg

De Palestijnse president Abbas vindt dat president Trump Jeruzalem heeft weggegeven alsof het een Amerikaanse stad is. Hij noemt de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël misdadig en vindt dat de VS niet langer mee mag doen aan de vredesgesprekken in het Midden-Oosten.

"Jeruzalem is altijd de hoofdstad geweest van Palestina en zal dat ook altijd blijven", zei Abbas. Hij vindt dat Trump het internationale recht heeft geschonden en roept de Verenigde Naties op om de leidende rol in de vredesgesprekken over te nemen van Washington. De Palestijnse leider zegt dat hij naar de VN-Veiligheidsraad gaat om daar te praten over volledig VN-lidmaatschap voor de Palestijnen.

Vorige week maakte Trump bekend dat hij breekt met het beleid van zijn voorgangers, en Jeruzalem als hoofdstad erkent. Eerdere Amerikaanse presidenten vonden dat die erkenning alleen mogelijk was na onderhandelingen met de Palestijnen, die Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun toekomstige staat willen.

Onrust

Direct na Trumps aankondiging zei Abbas al dat de VS zich hiermee diskwalificeert als bemiddelaar in het conflict, maar vandaag lijkt hij de VS dus volledig uit te sluiten. De harde taal van Abbas aan het adres van Trump is opvallend, omdat de Palestijnse Autoriteit zich in het verleden relatief welwillend opstelde richting de bemiddeling door de VS.

Vertegenwoordigers van twintig islamitische landen waren vandaag bijeen op een speciale Jeruzalem-top. De Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) riep andere landen daar op om de Palestijnse staat te erkennen. Volgens de OIC geeft Trump extremisten een reden om onrust te veroorzaken met het Jeruzalem-besluit.

Oost-Jeruzalem

In de slotverklaring van de top zeggen de islamitische landen dat ze Oost-Jeruzalem erkennen als hoofdstad van de Palestijnse staat. Andere landen worden opgeroepen om dat ook te doen. Net als Abbas zien de landen Trumps Jeruzalem-besluit als de Amerikaanse terugtrekking uit het vredesproces.

De Turkse president Erdogan, de initiatiefnemer van de Jeruzalem-top van de OIC, noemde de erkenning van Jeruzalem "een beloning voor de terreurdaden van Israël". Ook onder meer Iran, Jordanië, Qatar, Koeweit en Indonesië waren op de top vertegenwoordigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl