De stemming in de VN
NOS NieuwsAangepast

VN-lidstaten massaal tegen Jeruzalem-besluit Trump

Meer dan honderd landen hebben president Trump getrotseerd en voor een resolutie gestemd met kritiek op Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. In de resolutie wordt de VS opgeroepen die erkenning in te trekken. Trump besloot eerder deze maand de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

De resolutie, ingediend bij de Algemene Vergadering van de VN, is niet bindend en heeft voornamelijk symbolische waarde.

128 landen, waaronder Nederland, stemden voor de resolutie, negen tegen en 35 onthielden zich van stemming. De resolutie, die is ingediend door de Palestijnse VN-vertegenwoordiging, is daarmee aangenomen. Onder de landen die zich onthielden van stemming waren belangrijke bondgenoten van de VS zoals Australië en Canada.

Dit verandert niets

Trump dreigde gisteren financiële hulp aan landen die voor de resolutie stemmen stop te zetten. "We zullen elke stem noteren", schreef de Amerikaanse ambassadeur Haley in een brief aan de afzonderlijke lidstaten.

De Palestijnse president Abbas noemde de uitkomst van de stemming een overwinning voor Palestina. Ambassadeur Haley zei dat de stemming niets verandert aan het besluit van de VS de ambassade te verhuizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl