VS dreigt landen met sancties bij kritiek op Jeruzalem-besluit
De Verenigde Staten dreigen met maatregelen tegen landen die morgen bij de VN voor een Amerika-kritische resolutie stemmen. "We zullen elke stem noteren", schrijft de Amerikaanse ambassadeur Haley in een brief aan de afzonderlijke lidstaten.
De resolutie is ingediend door de Palestijnse VN-vertegenwoordiging en gaat over de Amerikaanse beslissing om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Israël. In de resolutie wordt dat besluit veroordeeld. Morgen stemt de Algemene Vergadering van de VN erover.
In Haley's brief, die is ingezien door verschillende persbureaus, staat: "De president zal de stemming nauwgezet volgen en heeft mij gevraagd om verslag uit te brengen aan de landen die tegen ons hebben gestemd."
In een tweet gaat Haley verder in op de zaak. "Bij de VN worden we altijd gevraagd om meer en meer te doen. Dus als we een beslissing nemen over de locatie van ONZE ambassade, dan verwachten we niet dat degenen die wij hebben geholpen ons op de korrel nemen."
Ook president Trump deed een duit in het zakje. Toen journalisten hem vroegen over de brief van Haley, zei hij: "Ze pakken honderden miljoenen dollars van ons af en stemmen vervolgens tegen ons. Nou, laat ze dat maar doen. Het zal ons een hoop geld besparen."
Haley's brief is in het verkeerde keelgat geschoten van de Palestijnse en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Op het vliegveld van Istanbul, waar ze voor de VN-vergadering in het vliegtuig stapten naar New York, beschuldigden ze de VS van intimidatie. Ze zeiden te hopen dat de lidstaten niet zullen zwichten voor de druk.
Tweede resolutie
De stemming bij de Algemene Vergadering is de tweede Amerika-kritische resolutie die deze week wordt behandeld door de VN. Maandag stemde de VN-Veiligheidsraad over een tekst die de VS opriep het Jeruzalem-besluit terug te draaien. De VS zelf sprak een veto uit over de resolutie, die was ingediend door Egypte. De veertien andere landen waren voor.
Na het veto droegen de Palestijnen de kwestie aan bij de Algemene Vergadering. Resoluties die daar worden aangenomen, hebben geen juridisch bindende status maar zijn wel een weergave van de communis opinio.