Minister van Financiën VS wilde op huwelijksreis met overheidstoestel

Aangepast
Minister Mnuchin en zijn vrouw bij de inauguratie van president Trump EPA

De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin wilde het er lekker van nemen op zijn huwelijksreis. De trip die hij deze zomer met zijn nieuwe echtgenote ondernam naar Schotland, Frankrijk en Italië had hij willen maken met een toestel van de Amerikaanse luchtmacht. Kosten voor de belastingbetaler: 25.000 dollar per uur.

De inspecteur-generaal van zijn departement stelt een onderzoek in naar het verzoek, dat door ambtenaren werd beoordeeld als onnodig, schrijft ABC News.

In Washington heerst verbazing over de wens van Mnuchin om zich op kosten van de gemeenschap naar Europa te laten vliegen. "Je hebt geen boek vol regels voor de overheid nodig om te zeggen: 'laat ik m'n gezonde verstand gebruiken, dit kan natuurlijk niet'", zegt een Democratische senator.

Het ministerie heeft verklaard dat Mnuchin het verzoek deed omdat hij er zeker van wilde zijn dat hij op reis als lid van de Nationale Veiligheidsraad veilig kon communiceren. Toen bleek dat dat ook op andere manieren kon, werd zijn verzoek afgewezen.

Steven Mnuchin is een steenrijk geworden als partner van de zakenbank Goldman Sachs, waar hij jaren werkte. Daarna richtte hij een investeringsmaatschappij op.

In het verleden doneerde hij geld aan Democratische politici als Hillary Clinton en Obama. Maar vorig jaar was hij de financiële man in de campagne van Donald Trump. Hij heeft niet eerder een politieke of bestuurlijke functie gehad.

Het navrante is dat Mnuchin al onder vuur lag vanwege zijn reisgedrag. Hij reisde vorige maand - met zijn echtgenote - in een overheidstoestel naar Kentucky. De inspecteur-generaal heeft het vermoeden dat hij er vooral op uit was om op een mooie plek naar de volledige zonsverduistering te kijken die zich toen voordeed.

Maar Mnuchin ontkent dat in alle toonaarden: hij moest naar Kentucky om over belastinghervormingen te praten. Bovendien heeft hij beloofd om de reiskosten van zijn vrouw terug te betalen.

Het gebruik van militaire toestellen is in de VS voorbehouden aan de president, de vicepresident en de ministers die direct over de nationale veiligheid gaan, zoals die van Defensie en Buitenlandse Zaken. Anderen kunnen er alleen in uitzonderlijke gevallen mee reizen.

Mnuchins echtgenote, de Schotse actrice Louise Linton, had haar eigen aandeel in de rel over de Kentucky-trip. Ze plaatste een bericht op Instagram over het reisje, met hashtags van alle luxe modemerken waarvan ze items droeg. Dat leidde tot venijnig commentaar. "Fijn dat wij voor jullie uitje betaald hebben. #Betreurenswaardig", schreef iemand.

De vrouw kreeg de volle laag van Linton. "Goh!! Denk je dat dit een privéreisje was? Geweldig! Denk je dat de Amerikaanse regering voor onze huwelijksreis of privéreizen betaalt? Neeneenee.

Ze raast verder: "Heb jij meer voor de economie betekend dan mijn man en ik? Als belastingbetaler OF dienaar van je land? Ik weet zeker dat wij veel meer belastinggeld hebben betaald voor ons 'uitje' dan jij. (...) Je snapt er helemaal niets van."

Linton heeft publiekelijk haar excuses gemaakt voor die inmiddels verwijderde post.

Ingewijden zeggen dat ze niet wist van het verzoek van haar man om met een defensietoestel naar Europa te mogen vliegen.

STER Reclame