Minister Mnuchin en zijn vrouw bij de inauguratie van president Trump
NOS NieuwsAangepast

Minister van Financiën VS wilde op huwelijksreis met overheidstoestel

De Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin wilde het er lekker van nemen op zijn huwelijksreis. De trip die hij deze zomer met zijn nieuwe echtgenote ondernam naar Schotland, Frankrijk en Italië had hij willen maken met een toestel van de Amerikaanse luchtmacht. Kosten voor de belastingbetaler: 25.000 dollar per uur.

De inspecteur-generaal van zijn departement stelt een onderzoek in naar het verzoek, dat door ambtenaren werd beoordeeld als onnodig, schrijft ABC News.

In Washington heerst verbazing over de wens van Mnuchin om zich op kosten van de gemeenschap naar Europa te laten vliegen. "Je hebt geen boek vol regels voor de overheid nodig om te zeggen: 'laat ik m'n gezonde verstand gebruiken, dit kan natuurlijk niet'", zegt een Democratische senator.

Het ministerie heeft verklaard dat Mnuchin het verzoek deed omdat hij er zeker van wilde zijn dat hij op reis als lid van de Nationale Veiligheidsraad veilig kon communiceren. Toen bleek dat dat ook op andere manieren kon, werd zijn verzoek afgewezen.

Het navrante is dat Mnuchin al onder vuur lag vanwege zijn reisgedrag. Hij reisde vorige maand - met zijn echtgenote - in een overheidstoestel naar Kentucky. De inspecteur-generaal heeft het vermoeden dat hij er vooral op uit was om op een mooie plek naar de volledige zonsverduistering te kijken die zich toen voordeed.

Maar Mnuchin ontkent dat in alle toonaarden: hij moest naar Kentucky om over belastinghervormingen te praten. Bovendien heeft hij beloofd om de reiskosten van zijn vrouw terug te betalen.

Het gebruik van militaire toestellen is in de VS voorbehouden aan de president, de vicepresident en de ministers die direct over de nationale veiligheid gaan, zoals die van Defensie en Buitenlandse Zaken. Anderen kunnen er alleen in uitzonderlijke gevallen mee reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl