Jared Kushner en Ivanka Trump
NOS NieuwsAangepast

Trump maakt schoonzoon Kushner topadviseur

De aankomende president Trump heeft aangekondigd dat hij zijn schoonzoon Jared Kushner gaat benoemen tot topadviseur in het Witte Huis. Kushner wordt zijn adviseur op het gebied van handel en het Midden-Oosten, meldt het transitieteam van Trump. Hij zal nauw samenwerken met stafchef Priebus en strategisch adviseur Bannon.

De keuze voor de 35-jarige schoonzoon is opmerkelijk, omdat hij zo dicht bij Trump staat en getrouwd is met zijn dochter Ivanka, die nu nog verantwoordelijk is voor een deel van het Trump-imperium.

Democratische politici hebben het ministerie van Justitie en het bureau dat overheidsmaatregelen toetst op ethische normen gevraagd na te gaan of de benoeming van Kushner in strijd is met regelgeving rond nepotisme en belangenverstrengeling.

Volgens de groep Democraten uit het Huis van Afgevaardigden is Kushners aanstelling waarschijnlijk strijdig met federale wetgeving uit 1967, die overheidsbestuurders verbiedt om familieleden te benoemen. De advocaat van Kushner wijst erop dat de wet niet van toepassing is op benoemingen in het Witte Huis.

Onbetaald

Kushner hoeft voor zijn benoeming geen toestemming te krijgen van de Senaat. Voor een kabinetspositie was dit wel nodig geweest. Om de schijn van nepotisme te voorkomen zal Kushner ook niet worden betaald voor zijn diensten.

Net als Trump is Kushner nu nog projectontwikkelaar in New York. Hij trouwde in 2009 met Ivanka en was nauw betrokken bij de verkiezingscampagne van zijn schoonvader.

Donald Trump in New York met dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner

Ivanka Trump neemt met de benoeming van Kushner afstand van al haar zakelijke belangen en gaat verder geen rol vervullen in de regering van Trump. Aanvankelijk was het de bedoeling dat zij het zakelijk imperium van haar vader zou gaan leiden na diens aantreden op 20 januari.

Het echtpaar verhuist vanuit New York naar Washington, waar Ivanka zich volgens de officiële lezing zal richten op de opvoeding van haar kinderen.

Financiële belangen

Bij zijn aantreden als adviseur stapt hij op als topman van Kushner Companies en uitgever van de New York Observer. Hij belooft onderwerpen te mijden die kunnen botsen met zijn nog resterende financiële belangen.

Veel van de topmensen rond Trump en zijn kabinet zijn zakenlieden en generaals.

Het is niet de eerste keer dat een naast familielid van een nieuwe president een belangrijke positie in het Witte Huis krijgt. President John F. Kennedy maakte zijn broer Robert in 1961 minister van Justitie in zijn regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl