President Rouhani spreekt een menigte toe in Iran
NOS NieuwsAangepast

Iraanse president Rohani waarschuwt Trump

De Iraanse president Rohani zegt dat zijn land plannen heeft klaarliggen voor het geval dat de VS zich terugtrekt uit de deal met Iran. De Verenigde Staten zouden daarmee een historische vergissing begaan, zei Rohani in een toespraak die werd uitgezonden op de Iraanse televisie.

President Trump moet uiterlijk zaterdag beslissen of de VS zich houdt aan de overeenkomst met Iran. Daardoor zijn de sancties tegen Iran verlicht in ruil voor het afbouwen van het Iraanse atoomprogramma.

Nucleaire deal

Trump heeft herhaaldelijk laten weten dat hij van de deal af wil. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk willen hem daarvan afhouden.

De Duitsers, Fransen en Britten willen Trump wel tegemoetkomen door met Iran scherpere afspraken te maken over het Iraanse raketprogramma en de nucleaire activiteiten van het land na 2025.

Daarover zei Rohani vandaag dat Iran met niemand zal onderhandelen over zijn wapens en defensie, "en dat we zoveel wapens, raketten en faciliteiten zullen ontwikkelen als we nodig hebben".

Dreigende taal Netanyahu

Israël is altijd fel gekant geweest tegen de deal met Iran. Bij het begin van het kabinetsberaad vandaag zei premier Netanyahu dat een confrontatie met Iran wegens de militaire aanwezigheid van dat land in buurland Syrië "beter nu dan later kan plaatsvinden".

"We zijn vastbesloten de Iraanse agressie te beëindigen, ook als dat met strijd gepaard gaat", dreigde Netanyahu. Hij zei dat Israël niet uit is op escalatie, maar wel op ieder scenario is voorbereid.

Volgens Netanyahu heeft Iran geavanceerde wapens naar Syrië getransporteerd, bedoeld om Israël aan te vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl