Reuters
NOS NieuwsAangepast

Netanyahu: dit bewijst dat Iran nog kernwapenprogramma heeft

Israël zegt dat het bewijzen heeft waaruit blijkt dat Iran een kernwapenprogramma had en nog steeds heeft. Iran heeft het bestaan van zo'n programma altijd glashard ontkend. "Iran liegt", zei premier Netanyahu op een speciaal bijeengeroepen persconferentie.

Netanyahu zei dat Iran de documentatie over het kernwapenprogramma, project Amad, in 2017 naar een geheime locatie in Teheran heeft overgebracht. "Een paar Iraniërs en maar twee Israëliërs wisten daarvan", zei Netanyahu.

Een aantal weken terug zou de Israëlische geheime dienst in de opslagplaats een halve ton aan documenten, foto's en video's hebben buitgemaakt, bij elkaar 55.000 documenten en 183 cd's. Uit het materiaal blijkt volgens Netanyahu zonneklaar dat Iran vijf kernkoppen wil produceren die op ballistische raketten kunnen worden gemonteerd. Elke kernkop zou een explosieve kracht hebben gelijk aan de Amerikaanse atoombom op Hiroshima, in 1945.

Iran zou het archief van project Amad bewaren om op een moment in de toekomst toch kernwapens te kunnen bouwen.

Reactie VS

Netanyahu zei verder dat de documenten met de Amerikanen zijn gedeeld en dat ook andere landen en het Internationaal Atoomenergieagentschap ze te zien zullen krijgen.

Het Witte Huis laat in een reactie weten dat de informatie van Israël "nieuwe en overtuigende details" bevat over de intentie van Teheran om kernwapens te ontwikkelen die op een raket kunnen worden geplaatst. "De feiten zijn consistent met wat de VS al lange tijd weet: Iran had een robuust en clandestien nucleair programma."

In eerste instantie luidde de laatste zin 'Iran heeft een robuust en clandestien nucleair programma', maar dat werd na een paar uur aangepast. Volgens het Witte Huis was het een schrijffout.

EU-buitenlandchef Federica Mogherini noemt de informatie van Israël "niet overtuigend". Mogherini ziet in de argumenten van Netanyahu vooralsnog geen reden om te twijfelen aan de naleving van het atoomakkoord door Iran.

De persconferentie van Netanyahu kwam bijna twee weken voordat president Trump besluit over opzegging van het internationale atoomverdrag met Iran uit 2015. Israël is tegen dat verdrag dat het net als Trump als een slecht akkoord beschouwt. Het zou Iran de kans bieden om in het geheim kernwapens te bouwen.

'Iran heeft gelogen, glashard'

Netanyahu sprak zondag in Tel Aviv met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. "De VS is zeer bezorgd over Irans destabiliserende en kwaadaardige activiteiten", zei Pompeo toen.

Pompeo zei ook dat de VS uit het in 2015 gesloten nucleaire akkoord met Iran stapt, tenzij overleg met de Europese partners meer garanties oplevert dat Iran geen kernwapens kan maken.

Bespottelijke shows

Het Iraanse staatpersbureau IRNA zegt in zijn berichtgeving dat Netanyahu "bekendstaat om zijn bespottelijke" shows. Het persbureau Fars spreekt van een "propagandashow".

De Britse krant The Guardian wijst erop dat in ieder geval een deel van de door Netanyahu getoonde documenten in 2011 door het Internationaal Atoomenergieagentschap openbaar zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl