'Trump-medewerkers huurden spionnen in om Iran-deal te besmeuren'
In een poging de Iran-deal te ondermijnen, hebben medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump een Israëlische spionagefirma ingehuurd om compromitterende informatie te vinden over twee oud-onderhandelaars van de deal, meldt The Observer.
Met de in 2015 gesloten Iran-deal beloofde het land zijn kernprogramma af te bouwen in ruil voor het intrekken van economische sancties. Toponderhandelaars van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama waren nauw betrokken bij de totstandkoming ervan. President Trump is fel tegenstander van de deal. Hij noemde het akkoord 'krankzinnig' omdat Iran zich niet aan de voorwaarden zou houden.
De deal in diskrediet
Volgens The Observer zijn Israëlische onderzoekers in mei 2017 gevraagd om gevoelige informatie over twee van de oud-onderhandelaars, Ben Rhodes en Colin Kahl, te verzamelen. Daarvoor moest worden gekeken naar hun relaties, carrières en het eventuele contact met lobbyisten en journalisten. Dat moest onder andere uitwijzen of de onderhandelaars geheime informatie over deal hadden gedeeld.
"Het idee was dat de Trump-medewerkers, de personen die een centrale rol speelden bij het aan de man brengen van deal in diskrediet brachten, zodat het gemakkelijker was om met deal te stoppen", zegt een bron tegen de krant.
Alhoewel er volgens The Observer afstemming is geweest tussen de Witte Huis-medewerkers en de spionnen, is niet duidelijk of de lastercampagne ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Voormalig toponderhandelaar en Witte Huis-medewerker Colin Kahl schrijft op Twitter dat hij indertijd wel werd lastiggevallen.
In mei 2017 benaderde een persoon toen zijn vrouw om tijdens een afspraak de onderwijskansen van hun dochter te bespreken. Zowel over de persoon als op de website van haar bedrijf bleek alleen summiere informatie te vinden. Kahl vermoedde destijds al een poging van buitenlandse inlichtingendiensten, "maar misschien was het allemaal toeval", schrijft hij.
'Angstaanjagend autoritaire actie'
Het andere doelwit, de voormalig toponderhandelaar Ben Rhodes, zegt niets te weten van mogelijke de lastercampagne tegen hem, "maar het besmeuren van iemand die professionele taken uitvoerde voor het Witte Huis is een angstaanjagend autoritaire actie".
Het Witte Huis wilde tegenover The Observer niet reageren.