AFP
NOS NieuwsAangepast

'Nucleaire testlocatie Noord-Korea sluit volgende maand al'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft beloofd om de nucleaire testlocatie Punggye-ri volgende maand al te sluiten. Dat heeft een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder vandaag gezegd. Deskundigen en journalisten uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea zouden welkom zijn om bij de sluiting aanwezig te zijn.

Dat de testlocatie sluit was donderdag al duidelijk geworden toen Kim Jong-un zei zijn kernproeven te staken. Na de laatste zware kernproef in september vorig jaar bleek dat de omgeving van Punggye-ri instabiel was geworden. Volgens Chinese geologen is de berg inmiddels deels ingestort.

Kim heeft tijdens de ontmoeting vrijdag met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in tegengesproken dat hij stopt met de nucleaire tests vanwege de toestand van de testlocatie. Volgens hem zijn er nog twee nieuwe tunnels voor kernproeven beschikbaar, die groter zijn dan Punggye-ri.

Ontmoeting

De Amerikaanse president Trump had eerder al aangedrongen op het stopzetten van het nucleaire programma, vooruitlopend op zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider. Die vindt over drie of vier weken plaats, mogelijk in Singapore.

Kim Jong-un heeft zich optimistisch uitgelaten over die ontmoeting, zei een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president na hun overleg. "Trump zal merken dat ik niet de persoon ben om kernraketten op Zuid-Korea of de VS af te sturen", zou Kim hebben gezegd.

Ook zou de Noord-Koreaanse dictator hebben gezegd dat er geen reden is de nucleaire wapens te houden "als we elkaar regelmatig blijven ontmoeten, vertrouwen opbouwen met de Verenigde Staten en een anti-agressieverdrag afsluiten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl