De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un tijdens een rakettest in november vorig jaar
NOS Nieuws

'Noord-Koreaanse kernproefberg deels ingestort'

Chinese geologen zeggen dat de berg waarin Noord-Korea kernproeven hield deels is ingestort. De locatie in het noordoosten van het land is inmiddels te onveilig voor vervolgtesten, concluderen de wetenschappers op basis van seismologische gegevens en satellietbeelden.

Zaterdag kondigde de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un verrassend aan de locatie Pungyye-Ri in de berg Mantapsan te sluiten en het nucleaire testprogramma te staken.

Dat besluit werd gezien als een handreiking naar het Westen en Zuid-Korea. Het vermoedelijke instorten van de kernproefberg werpt een ander licht op de aankondiging van Noord-Korea.

Directe aanleiding voor het instorten van de berg zou de Noord-Koreaanse kernproef van begin september zijn geweest. Het was de zesde en vooralsnog krachtigste kernproef die het land uitvoerde. De test zorgde voor aardbevingen met een kracht van 6,3.

Volgens seismologen had de explosie een kracht van 100 kiloton TNT, dat is tien keer krachtiger dan Noord-Korea ooit testte en ruim zes keer krachtiger dan de atoombom die de Amerikanen in 1945 op Hiroshima gooiden.

Sinds die test voerde het land geen kernproef meer uit. Er waren daarna al aanwijzingen dat de omgeving van de testlocatie instabiel was geworden en dat er geen kernproeven meer gehouden konden worden.

Inmiddels is Noord-Korea in onderhandeling met de VS en Zuid-Korea over zijn nucleaire programma. Morgen vindt er een top plaats tussen de Korea's. Met de VS wordt nog gesproken over een top.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl