NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea zet luidsprekers uit: even geen propaganda of K-pop meer

Zou je elke dag naar bovenstaand nummer kunnen luisteren? Inwoners bij de grens van Noord- en Zuid-Korea en militairen die daar gestationeerd zijn, moeten wel. Het nummer is een van de dingen die om de zoveel uur uit de propagandaluidsprekers schalt.

Beide Korea's hebben luidsprekers in de grensregio staan. De luidsprekers zenden propagandateksten naar de andere kant. De komende dagen is het echter stil aan de grens: Zuid-Korea heeft in aanloop naar de besprekingen met Noord-Korea de luidsprekers uitgezet. Het is voor het eerst in twee jaar dat de 'uitzendingen' worden gestaakt.

Naast de hit Bang Bang Bang van de Zuid-Koreaanse K-popband Big Bang, die verboden is in het noorden, zijn er ook andere geluiden te horen. Zuid-Korea zendt vooral propaganda uit om de Noord-Koreaanse militairen tegen hun eigen regime op te zetten. Noord-Korea vooral vaderlandslievende boodschappen. "De propaganda in beide landen verschilt als dag en nacht. Het is echt kapitalisme vs. communisme", vertelt Korea-deskundige Remco Breuker. "Maar eigenlijk maakt het niet veel uit wat ze zeggen: het is allemaal symbolisch."

Om de aandacht van de Noord-Koreaanse militairen te trekken en te zorgen dat ze ook echt luisteren, wordt ook de weersvoorspelling in het zuidelijke deel van de grensregio uitgezonden. Ook het (internationale) nieuws is te horen. Verder is het zuiden natuurlijk erg positief over Zuid-Korea, en kritisch over Noord-Korea: de woorden corruptie en wanbestuur worden vaker genoemd.

In het noorden worden twee dingen vooral duidelijk: Seoul en zijn bondgenoten worden veroordeeld en Noord-Korea en leider Kim Jong-un zijn geweldig. Volgens Noord-Korea dan.

De luidsprekers zijn een typisch voorbeeld van de dynamiek tussen de twee landen.

Remco Breuker

De luidsprekers werden in 2015 uitgezet, maar na de vierde nucleaire test van Noord-Korea in januari 2016 werden de boodschappen weer verspreid. "Zuid-Korea wilde reageren, maar niet door te schieten. Dan krijg je al snel zo'n symbolische actie als deze." Noord-Korea zette als reactie ook hun luidsprekers weer aan. "Ja, alles wat Zuid-Korea doet, moet Noord-Korea natuurlijk ook doen. De luidsprekers zijn een typisch voorbeeld van de dynamiek tussen de twee landen", zegt Breuker.

In Zuid-Korea reageerden ze toen zo:

Twee jaar geleden zetten beide Korea's de luidsprekers weer aan

Sindsdien wordt er elke dag tussen de 2 en 6 uur uitgezonden, overdag en 's nachts, op onregelmatige tijden. Volgens het Zuid-Koreaanse leger is het geluid overdag tot 10 kilometer verderop te horen, in de nacht kan dit oplopen tot 24 kilometer. Dat zou betekenen dat de uitzendingen in de noordelijke industriestad Kaesong te horen zijn.

De luidsprekers zijn niet het enige propagandamiddel: er vliegen ballonnen met propaganda-flyers over de grens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl