AFP
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea staakt kernproeven, Trump spreekt van 'goed nieuws voor de wereld'

Noord-Korea stopt met zijn nucleaire programma. Er komen geen nieuwe kernproeven en rakettesten, zegt het staatspersbureau. Ook sluit het regime van Kim Jong-un de nucleaire testlocatie Punggye-Ri in het noorden van het land.

De testprogramma's worden per direct stilgelegd. Volgens het staatspersbureau worden de kernwapens die Noord-Korea al heeft niet gebruikt zolang het land zelf niet met kernwapens wordt bedreigd. Ook wordt alle opgedane kennis "in geen geval" gedeeld met andere landen.

Het verrassende besluit is volgens het staatspersbureau genomen bij een vergadering van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij. Kim zou meer willen doen om de zwakke economie van zijn land te versterken. Noord-Korea heeft nu veel last van internationale sancties vanwege het nucleaire programma.

In de video hieronder zie je hoe de Noord-Koreaanse televisie het nieuws bekendmaakte:

Noord-Koreaanse tv: we schorten het nucleaire programma op

Het stopzetten van het raket- en kernwapenprogramma komt een week voor een ontmoeting van Kim Jong-un met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De twee staatshoofden zien elkaar op 27 april in het grensdorp Panmunjom.

Zuid-Korea spreekt in een eerste reactie van een "betekenisvolle stap" en een "positieve basis" voor de topontmoeting van Kim en Moon.

In mei of juni komt er mogelijk een ontmoeting van Kim met de Amerikaanse president Trump. Ook die reageerde enthousiast op het nieuws:

Trump en Kim hadden vorig jaar nog een hoogoplopend conflict. Trump dreigde Noord-Korea met totale vernietiging als het zijn nucleaire programma niet zou stoppen. Trump zei ook dat 'rocket man' Kim bezig was met een zelfmoordmissie.

De laatste tijd was er weer wat toenadering. Deze week werd bekend dat de beoogde Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo naar Pyongyang was gereisd voor een gesprek met Kim. Dinsdag zei Trump dat er "positieve ontwikkelingen" waren en dat de VS en Noord-Korea wederzijds respect hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl