President Trump roept de internationale gemeenschap op om samen "schurkenstaten" als Noord-Korea en Iran hard aan te pakken. Als Noord-Korea geen eind maakt aan zijn nucleaire programma, moet het "vernietigd" worden, zei Trump in een toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. "De raketman is bezig met een zelfmoordmissie", zei Trump over de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

President Trump: Noord-Korea is bezig met "zelfmoordmissie"

Trump begon zijn toespraak met de woorden: "We komen bijeen in een tijd van zowel grote beloften als ernstig gevaar." Nadat hij de economische vooruitgang in zijn eigen land had geprezen, wendde Trump zich tot de wereldleiders in de zaal met een oproep om samen te werken tegen de regimes van Noord-Korea en Iran. Op dat moment had de Noord-Koreaanse delegatie de zaal al verlaten.

Trump benadrukte dat hij de belangen van de VS voorop stelt - "America First" - maar hij vervolgde dat het ook in het belang van de VS is om met andere "sterke, soevereine landen" te werken aan een veiliger wereld.

Iran

Het Iraanse regime omschreef Trump als "economisch failliet", met geweld als belangrijkste exportproduct. De deal die zijn voorganger Obama sloot met Iran om sancties af te bouwen in ruil voor de beteugeling van het nucleaire programma, noemde Trump "ontluisterend". Hij zei de afspraken te zullen heroverwegen, "daar horen we nog van".

Trump veegde ook de vloer aan met de "socialistische dictatuur" van president Maduro in Venezuela. De ellende die Maduro het Venezolaanse volk aandoet, is onacceptabel, zei Trump. Hij zei te hopen op een nieuw, democratisch Venezuela met politieke vrijheden.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken vindt dat Trump "geen verstandige taal" heeft gebruikt in de richting van Noord-Korea. "Platgooien is niet het staatsmanschap dat je nu nodig hebt", zei Koenders die in de grote vergaderzaal had geluisterd naar de Amerikaanse president.

Koenders: Woordkeuze Trump over Noord-Korea "niet verstandig"

VN

In zijn eerste toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN prees Trump de ambities en de doelen van de organisatie, waarover hij eerder heeft gezegd dat de Amerikaanse bijdrage wellicht omlaag moet.

Trump zei nu dat de VS 22 procent van het VN-budget betaalt, en dat dit geen probleem is als er werkelijk een vreedzamer wereld wordt gerealiseerd. Vergeleken met zijn eerdere uitspraken over de VN als "zwakke" en "incompetente' organisatie was Trumps toon nu veel positiever.

Hij benadrukte wel dat de VN moet hervormen om effectiever en minder bureaucratisch te worden. En hij wees er nog eens op dat landen met een slecht mensenrechten-imago eigenlijk geen zitting moeten hebben in de VN-Mensenrechtenraad. Maar over een kleinere afdracht van Amerika aan de VN zweeg hij vandaag.

STER reclame