NOS VoetbalAangepast

Rijkaard onthult logo Johan Cruijff Arena

Rijkaard onthult logo Johan Cruijff Arena

Op de dag dat Johan Cruijff 71 jaar zou zijn geworden, is het logo van de Johan Cruijff Arena onthuld. Op het grote scherm in het stadion prijkte het nieuwe logo, met de tekst 'Johan Cruijff Arena' in het rood.

De presentatie van het logo vond plaats op de middenstip van het stadion en werd gedaan door Frank Rijkaard en drie kinderen van oud-burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan, die groot fan was van Cruijff en een cruciale rol speelde bij de naamswijziging.

Rijkaard drukte samen met de drie kinderen op een rode knop, waarna op het grote scherm in het stadion de transformatie van het oude naar het nieuwe logo zichtbaar was.

  • NOS
    Frank Rijkaard en Edwin van der Sar bij de onthulling van het logo voor de Johan Cruijff Arena

Rijkaard, die bij Ajax twee jaar samenspeelde met Cruijff en 22 jaar geleden ook de officiële opening van het stadion voor zijn rekening nam, noemt het een "bijzonder moment op een emotionele dag". "Het is heel mooi dat het stadion nu naar Johan vernoemd is. Ik denk dat iedereen hier op heeft gewacht", zegt Rijkaard.

"Het heeft langer geduurd, maar er zijn natuurlijk zaken die op de achtergrond spelen. Maar voor het normale publiek was het: iedereen wil het, dus laten we het doen. Maar zo werkt het natuurlijk niet."

'Heel erg trots'

Jordi Cruijff kon vanwege verplichtingen bij het Israëlische Macabi Tel Aviv, waar hij technisch directeur is, niet aanwezig zijn. Wel gaf hij in een videoboodschap in het stadion aan "heel erg trots" te zijn dat het stadion de naam van zijn vader gaat dragen.

Voor de onthulling van het logo namen onder anderen algemeen directeur van Ajax Edwin van der Sar en wethouders van de gemeente Amsterdam Udo Kock en Eric van der Burg het woord. Andere anwezigen waren Sjaak Swart, Ruud Krol, Theo van Duivenbode, allen oud-ploeggenoot van Cruijff, voormalig Ajax-voorzitter en huidige KNVB-preses Michael van Praag, voormalig algemeen directeur Arie van Eijden en cabaretier Freek de Jonge.

"Het is natuurlijk prachtig dat dit op zijn verjaardag gebeurt", aldus Krol, die ook meent dat de naamsverandering wat eerder had kunnen plaatsvinden.

"Het logo had misschien wel wat mooier gekund. Maar de naam Johan Cruijff zorgt bij de mensen voor zoveel herinneringen en emoties. Hij heeft dit verdiend."

Jordi Cruijff blij met Cruijff Arena

Op donderdag 5 april werd bekendgemaakt dat vanaf de start van het seizoen 2018/2019 het stadion officieel de naam van Nederlands grootste voetballer ooit draagt. Dit besluit heeft aardig wat voeten in de aarde gehad.

Naamswijziging niet over een nacht ijs

Na het overlijden van Cruijff, op 24 maart 2016, gingen er veel stemmen op het stadion naar hem te vernoemen. Zo maakte Van der Laan zich sterk voor een naamswijziging en tekenden tienduizenden mensen een petitie.

Maar de golf van emoties en nostalgische gevoelens die het overlijden van Cruijff losmaakten, leek een jaar later plaats te hebben gemaakt voor een sfeer van kille, zakelijke afwegingen en financiële belangen. Ajax zou namelijk meer kunnen verdienen door de stadionnaam te verkopen aan een commerciële partij. De naamswijziging zou niet over een nacht ijs gaan.

Desondanks werd precies een jaar geleden door de betrokken partijen een intentieovereenkomst getekend waarin de naamsverandering tot Johan Cruijff Arena centraal staat. Het duurde vervolgens nog bijna een jaar voordat het officieel werd.

Rijkaard ontroert tijdens Sportgala met mooie woorden over Cruijff

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl