Drugsuitspraken Akerboom 'staan haaks op regeringsbeleid'
Korpschef Erik Akerboom roept op het "genormaliseerde" imago van drugsgebruik te doorbreken. Een oproep die in strijd is met het huidige beleid, zegt directeur Jan Brouwer van het Centrum voor Openbare Veiligheid en Orde.
"Het staat haaks op het initiatief van de regering om de cannabisteelt in zes gemeenten als proef te legaliseren. En als je pleit voor verantwoordelijkheid onder drugsgebruikers, dan moet je het gebruik ook strafbaar stellen - en dat is het nu niet."
'Narcostaat zwaar overdreven'
Brouwer denkt dat de uitspraken vooral bedoeld zijn om Haags geld los te weken voor de Nationale Politie. Hij had dat gevoel ook toen Nederland eind februari tot narcostaat werd bestempeld in een rapport van de Nederlandse Politiebond (NPB).
"Dat was zwaar overdreven en maakte mij lichtelijk boos. Het is natuurlijk vreselijk dat er ruim twintig doden zijn gevallen in de zogeheten Mocro-oorlog, maar kijk eens naar een echte narcostaat als Mexico: daar vielen vorig jaar in drie deelstaten 28.000 doden."
In Rotterdam is vandaag een internationale anti-drugstop begonnen. Daar riep Akerboom op tot meer samenwerking binnen Europa om de internationale drugshandel aan te pakken. Ook zei hij dat gebruikers een belangrijkere rol moeten spelen bij de aanpak van het probleem.
Minister Grapperhaus deelt Akerbooms kritiek. "Drugs worden geassocieerd met een happy time, alsof het erbij hoort. Ik accepteer die acceptatie niet."
Hoogleraar Brouwer denkt dat vooral jongeren heel anders naar drugs kijken. "Die generatie zegt: van een breed geaccepteerd geestverruimend middel als alcohol heb ik de dag erna veel meer last dan van een xtc-pilletje." Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bleek in 2009 dat alcohol en tabak na heroïne de meest schadelijke drugs zijn.
"Ik denk dat het vanuit volksgezondheidsmotieven aantrekkelijk is om alles te verbieden, maar dan ook alcohol en tabak. Alleen kun je zoiets handhaven? Nee, dat lukt gewoon niet."