Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA)
NOS Nieuws

Grapperhaus: Nederland is geen narcostaat

Minister Grapperhaus is het niet eens met politiebond NPB, die zegt dat Nederland een 'narcostaat' dreigt te worden omdat de recherche overbelast is. "Dat is niet de betiteling die ik zou gebruiken", zei Grapperhaus.

De NPB kwam vanmorgen met een rapport op basis van gesprekken met bijna vierhonderd rechercheurs. Die zeggen dat drugscriminelen vaak ongemoeid gelaten worden, omdat er bij de recherche te weinig capaciteit is.

Volgens Grapperhaus is er in Nederland juist sprake van een "succesvolle bestrijding van de georganiseerde criminaliteit en de drugshandel". Toch vindt ook hij dat er geïnvesteerd moet worden in de capaciteit van de recherche.

Erg hoog getal

De politiebond wil er 2000 rechercheurs bij, maar Grapperhaus vindt dat "wel een erg hoog getal". Aan hoeveel mensen hij wel denkt, werd niet duidelijk.

"Ik ga niet ontkennen dat er zaken blijven liggen waarvan we vinden dat we die wel zouden moeten doen", zei de minister. Volgens hem is het kabinet druk bezig met extra investeren in de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Uiteindelijk gaat daar structureel 267 miljoen euro per jaar extra naar toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl