NOS VoetbalAangepast

Bellen met het buitenland: Brama op zijn hoede tussen kangoeroes en haaien

Van Augsburg tot Seattle en van Oostende tot Istanbul: over heel de wereld voetballen 'onze' jongens. De NOS pakt de telefoon en spreekt met Nederlanders in het buitenland.

In deel 8 van de serie 'Bellen met het buitenland': Wout Brama, speler van Central Coast Mariners in Australië.

Wout Brama

Pof! Een doffe klap klinkt. Wout Brama voelt dat hij iets heeft geraakt en kijkt nog eens goed over het stuur van zijn auto. Dan ziet hij een gehavende kangoeroe wegspringen. Het is een brute kennismaking met zijn nieuwe thuisland Australië.

Afgelopen zomer maakte de 31-jarige middenvelder na 304 eredivisieduels verdeeld over twaalf seizoenen en drie clubs eindelijk zijn gewenste overstap naar het buitenland. Hij was al eens dicht bij een overgang naar Japan, maar het werd uiteindelijk 'Down Under'. In juli tekende hij bij Central Coast Mariners.

"Voor het voetbal had ik beter bij FC Utrecht kunnen blijven. De spelers hier doen er een moord voor om bij een Europese club als Utrecht te spelen. Maar ik denk dat ik hier een beter mens word", vertelt Brama.

Wout Brama en zijn vriendin in Australië

Het ervaren van een nieuwe cultuur en het opgaan in de schoonheid van het land verkoos de Almeloër dus boven het sportieve plaatje. Een bewuste keuze, waar hij en zijn vriendin dan ook zeker geen spijt van hebben. Net als zijn familie en vrienden trouwens.

"Toen ik aan hen vertelde dat ik uit Nederland wilde vertrekken, gaven ze te kennen twee eisen te hebben: als je er maar met Ryan Air heen kon vliegen en de zon er scheen. Dat eerste is weliswaar niet gelukt, maar met dat tweede maak ik het ruimschoots goed."

Er werd ons verzocht het water te verlaten, omdat er net iemand door een haai was gebeten.

Wout Brama over zijn leven in Australië

En dus heeft Brama al genoeg bezoek gehad in zijn appartement in Terrigal, een badplaats ten noorden van Sydney. Met uitzicht op het strand is een frisse duik in de zee dan snel genomen. Alhoewel...

"Samen met mijn broer en een vriend was ik op het strand, totdat iedereen vriendelijk werd verzocht het water uit te gaan, omdat er net iemand was gebeten door een haai. De manier waarop dat werd omgeroepen was zo rustig, dat ik denk dat het wel vaker is gebeurd, haha."

De surflessen slaat Brama nog maar even over. "Ik vind het toch geen fijn idee dat er nog niet heel lang geleden een haai zwom. Maar misschien ben ik daarin wel een schijterd, want een dag later surften er alweer vijftig kinderen."

Wout Brama gaat op de foto in Australië

Het leven naast het voetbalveld bevalt Brama dus prima, maar binnen de lijnen gaat nog niet alles crescendo. Met nog twee duels te gaan, zijn de Central Coast Mariners al uitgespeeld. Het elftal staat negende van de in totaal tien clubs in de A-league, waaruit je niet kunt degraderen.

"Twee weken terug heeft de trainer ontslag genomen. Het is geen goed jaar, maar dat zijn ze hier gewend. En omdat je toch niet kunt degraderen, valt het met de stress wel mee."

Geen topsportcultuur

Het meedoen om spek en bonen is even wennen voor de drievoudig international, die in 2010 met FC Twente kampioen van Nederland werd. "Er heerst nog geen topsportcultuur en dat frustreert wel."

Tegelijkertijd weet Brama ook dat het voetbal in Australië nog in de kinderschoenen staat. Zo moeten jeugdspelers van profclubs nog contributie betalen, praten de mensen amper over voetbal en raken de stadions - hoe modern en fraai ook - niet uitverkocht. Die stadions zijn overigens niet uitsluitend voor voetbal, maar hebben een multifunctioneel karakter. Ook andere sportwedstrijden en evenementen vinden er plaats.

De taferelen die zich op de tribunes in Europa afspelen, komen in Australië dan ook niet voor, stelt Brama met enige spijt in zijn stem vast. "Er heerst tijdens een wedstrijd ook meer een evenementensfeer. Het is leuk en gezellig, maar een echt harde kern vind je hier niet. Vak P (het sfeervak achter de goal bij FC Twente, red.) had ik hier graag willen zien."

Over de schreef

Eind januari kwam de sportieve frustratie tot een uitbarsting bij Brama. Tegen Brisbane Roar liet hij zich gaan met een keiharde overtreding, waarvoor hij de rode kaart kreeg.

"Als ik dat terugzie, schrik ik er ook van. In twaalf seizoenen Nederland heb ik één keer rood gekregen en dat was omdat ik aan het shirt trok van een doorgebroken speler..."

Wout Brama (l) juicht tijdens een wedstrijd van Central Coast Mariners

"Mijn familie zat net die wedstrijd tegen Brisbane op de tribune. Ik zal vol frustratie, waardoor ik blijkbaar iets deed wat ik nooit heb gedaan. Ik ben er niet trots op, maar ik kan er nu niets meer aan doen. Ik heb mijn excuus aangeboden en mijn schorsing gehad."

Overigens kreeg Brama pas rood nadat de videoscheidsrechter de beelden had gezien. Daarin is de A-League dan wel vooruitstrevend: bij elk duel is er videoarbitrage. "Maar dat duurt hier dan weer veel te lang. Laatst liepen er gewoon fans het stadion uit."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl