NOS VoetbalAangepast

Bellen met buitenland: hoe The American Dream van Van Anholt in duigen viel

  • Thierry Boon

    NOS Sport

  • Thierry Boon

    NOS Sport

Van Augsburg tot Seattle en van Oostende tot Istanbul: over heel de wereld voetballen 'onze' jongens. De NOS pakt de telefoon en spreekt met Nederlanders in het buitenland.

In deel 7 van de serie 'Bellen met het buitenland' spelen we een beetje vals: Pelé van Anholt, inmiddels ex-speler van Los Angeles Galaxy en onlangs teruggekeerd op Nederlandse grond.

Pelé van Anholt

Wonen in een wereldstad als Los Angeles, voetballen tegen spelers als David Villa en Andrea Pirlo, in de voetsporen treden van David Beckham en de kleedkamer delen met Ashley Cole. Over (het brute eind van) 'The American Dream' van Pelé van Anholt.

Het begon allemaal nog zo mooi. Het contract van Van Anholt bij Willem II was afgelopen en de rechtsback hoopte op een buitenlands avontuur. Plots meldde Los Angeles Galaxy zich bij zijn zaakwaarnemer. "Nadat ik even had getwijfeld, dacht ik: f*ck it, we gaan gewoon!"

De club uit de stad van de roem en rijkdom van Hollywood en Beverly Hills kampte met problemen achterin en kwam toen plots op het spoor van de in Sneek geboren Van Anholt. "Hoe ze bij mij kwamen? Soms moet je niet te veel vragen..."

Broertje van Van Aanholt?

Na een middag vol interviews en fotoshoots sloot hij zich aan bij de hoofdmacht, van wie aanvoerder Ashley Cole (ex-Arsenal en Chelsea) en de gebroeders Giovani en Jonathan Dos Santos (ex-FC Barcelona) de aansprekende namen waren. "Cole dacht dat ik de broer was van Patrick van Aanholt, met wie hij bij Chelsea had gespeeld", vertelt Van Anholt.

Pelé van Anholt bij zijn presentatie bij LA Galaxy

De Friese verdediger kon er om lachen. Na een aantal zware trainingen raakte hij 'wedstrijdfit', veroverde een basisplaats en maakte zo kennis met het hoge entertainmentgehalte bij het voetbal in Amerika, waar vuurwerkshows bij een wedstrijd normaal zijn.

Van Anholt hield zich redelijk gemakkelijk staande. "Ik kon zeker mee. De competitie heeft me positief verrast qua niveau." De Nederlander speelde tegen elftallen met David Villa en Andrea Pirlo erin, maar ook tegen landgenoten Kelvin Leerdam en Danny Hoesen.

Hoewel Van Anholt zijn mannetje stond in het veld, ging het qua resultaat niet goed: vijf duels gespeeld, één gelijkspel en vier nederlagen. "Er kwam een trainerswissel, er raakten spelers geblesseerd en we hadden wat schorsingen. Dat hielp niet mee."

Met oud-Ajacied Jelle Van Damme tijdens de training

In de thuiswedstrijd tegen San Jose Earthquakes ging het ook mis bij Van Anholt. "We speelden op woensdag nog in Ohio tegen Columbus Crew. Toen hadden we een lange vlucht terug naar huis. Op zondagmiddag was het bloedheet in LA en moesten we weer aan de bak. Misschien was ik wat oververmoeid."

Foute boel

"Ik had nog nooit iets met mijn knie gehad, dus wat ik voelde was heel apart. De eerste minuut deed het extreem pijn, maar daarna werd het minder. Ik ben zelfs zonder krukken in de auto gestapt en heb zelf naar huis gereden."

Eenmaal thuis werd zijn knie dikker en werd er een MRI-scan gemaakt. Het bleek foute boel: zijn voorste kruisband was afgescheurd en daarvoor stond meer dan een halfjaar revalidatietijd.

Op het trainingsveld in Los Angeles

Een lastige situatie ontstond, want de speler had in Amerika slechts getekend voor de tweede seizoenshelft. De bedoeling was dat hij daarna een jaar zou bijtekenen, maar dan moest hij natuurlijk wel kunnen voetballen.

Daarbij hebben Amerikaanse clubs zich ook te houden aan een aantal regels die wij in Europa niet kennen, zoals een maximum aantal buitenlanders en een salarisplafond per club.

"Toen zeiden ze van de club tegen mij dat het hard was, maar ze afscheid van mij moesten nemen. Ze werden ook laatste en moesten nieuwe buitenlanders halen. Vanuit menselijk oogpunt was dat natuurlijk hard, maar zakelijk gezien snap ik het wel."

Vanaf dat moment viel 'The American Dream' in duigen voor Van Anholt en zijn verloofde, met wie hij woonde in de prachtige wijk Santa Monica. Zijn Amerikaanse carrière eindigt na slechts vijf duels.

En dat terwijl ze net drie maanden geleden de stap hadden gezet vanuit Nederland. "Ik vond het vooral erg jammer, omdat ik me niet goed heb kunnen laten zien. Maar er zijn ergere dingen."

Relativeren

In plaats van treuren besloot Van Anholt een beroep te doen op zijn relativeringsvermogen. "Kijk naar de trieste situatie rondom Abdelhak Nouri. Waar zeur ik dan om? Ik ben op jonge leeftijd mijn moeder verloren en kan zaken goed in perspectief zien. Dus dit red ik ook wel."

In het stadion van LA Galaxy

In plaats van kennismaken met Zlatan Ibrahimovic in LA ("Er gingen van de zomer al geluiden dat hij kwam. Daar rekende ik stiekem op. Erg jammer dat ik hem niet meemaak."), traint de revaliderende Van Anholt nu mee met het tweede elftal van sc Heerenveen.

Zwervers

De trainingsvelden van Skoatterwâld zijn letterlijk en figuurlijk mijlenver van de glamour in LA. "Ach, dat lijkt zo op televisie, maar als je hier bent zie je in de avond heel veel zwervers. Dat vond ik heel treurig."

"Toen ik terugging naar Nederland had ik nog heel wat beddengoed over. Toen ben ik met mijn verloofde de straat op gegaan en hebben we dat weggegeven aan de zwervers. Zo konden we toch iets terug doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl