Van Augsburg tot Seattle en van Oostende tot Istanboel: over heel de wereld voetballen 'onze' jongens. De NOS pakte de telefoon, draaide een aantal buitenlandse nummers en sprak met Nederlanders in het buitenland. In deel 1 van de serie 'Bellen met het Buitenland': Nigel de Jong, speler van 1. FSV Mainz 05.

Nigel de Jong Pro Shots

Nigel de Jong heeft het voetbal gemist de afgelopen maanden. Vanuit Mainz neemt hij uitgebreid de tijd en laat hij blijken het heerlijk te vinden dat hij zich weer echt voetballer kan voelen. Leven van wedstrijd naar wedstrijd. Alles om op dat moment op je best te zijn.

De Jong is natuurlijk ook een geslepen vos, een man die weet hoe het werkt in de voetballerij. Hij speelde 81 interlands en is inmiddels 33 jaar, maar naar eigen zeggen nog altijd topfit. Na een teleurstellende tijd bij Galatasaray is hij terug in de Bundesliga.

"Het waren hectische weken", vertelt de geroutineerde middenvelder. "Van vijf maanden niet spelen en in de vergetelheid raken tot meteen weer spelen in de Bundesliga en in de picture staan. En bij een leuke club als basisspeler. Het was voor mij heel belangrijk om die zekerheid te hebben."

Onenigheid bij Galatasaray

Bij Galatasaray had hij onenigheid met de club. Begin januari liet hij zijn contract bij de Turkse topclub ontbinden. Mainz sloeg direct toe. "Er werd mij verteld dat ze mijn type speler nodig hadden en mijn persoonlijkheid. Er zitten hier veel jonge jongens, ik ben meteen de oudste. Dus wordt er veel van mij gevraagd en dat vind ik ook fijn."

Zijn debuut was ongelukkig. Op bezoek bij Hannover 96 veroorzaakte de Nederlander een strafschop. Ondanks een 2-0 voorsprong werd er met 3-2 verloren. Mainz staat nu vijftiende, drie punten boven de degradatiestreep. Van De Jong wordt verwacht dat hij de leiding neemt. Die rol in combinatie met de garantie op speeltijd maken van hem een vrolijke man.

"Ik ben en blijf een rasvoetballer. Ik houd van het spelletje. Als je dan weer op het veld mag staan, is dat heerlijk. Daar doe je het voor. De kleedkamergrappen, de lucht van vers gras, het intensieve trainen, het werken van weekend naar weekend."

Huiswerk

En De Jong heeft zich verdiept in de achtergronden van zijn nieuwe club. "Mainz speelt pas sinds 2009 in de Bundesliga. Ze zijn er nooit een lange tijd in gebleven. Het is de club waar Jürgen Klopp begon als trainer, net als Thomas Tuchel. De intentie van Mainz is om talenten op te leiden en weer door te verkopen. In die zin is het goed te vergelijken met veel Nederlandse clubs. Ze missen hier alleen een beetje de mentaliteit. Nou, dan hebben ze aan mij wel een goede", grapt de bikkelharde speler.

Zijn carrière bracht De Jong naar wereldsteden als Los Angeles, Amsterdam, Hamburg, Milaan, Manchester en Istanboel. In vergelijking daarmee oogt Mainz, dat iets meer dan tweehonderdduizend inwoners telt, als een oase van rust.

Er is contact geweest met Ajax.

Nigel de Jong

"Ach, ik vind het wel lekker, die rust. Voetbal is voor mij het belangrijkste", zegt De Jong. "Als ik een keer uit eten wil, kan het prima in Mainz. En als ik echt naar de grote stad wil, dan rijd ik naar Frankfurt."

De voorbije transferperiodes viel zijn naam vaak bij Ajax, de club waar hij zijn opleiding genoot. Tot nu toe bleef het steeds bij flirten. "Er is contact geweest", bekent De Jong. "Deze zomer nog. De rol die ik nu bij Mainz heb, kan ik ook vervullen bij Ajax. Maar het moet wel van twee kanten komen. Ik sluit nooit de deur voor Ajax."

Nigel de Jong in 2003 na zijn treffer op Highbury tegen Arsenal Pro Shots

De terugkeer van Robin van Persie in de eredivisie volgde hij op de voet. De twee maakten veel mee bij het Nederlands elftal en hebben nog altijd contact. "Ik vind het fantastisch voor hem. Hij heeft natuurlijk zijn centjes verdiend, wil nu lekker voetballen en is met zijn gezin terug in Rotterdam. Dat vind ik mooi om te zien. Ik gun hem het allerbeste."

In 2004 maakte De Jong zijn debuut voor Oranje. Hij werd met Nederland vice-wereldkampioen in 2010, derde van de wereld vier jaar later en speelde op twee EK's.

Tijdens de hoogtijdagen van 'De Grote Vier' (Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie en Rafael van der Vaart) was De Jong een belangrijke pion die veel vuil werk opknapte, zodat de vier sterren konden excelleren in Oranje. Maar de laatste van de 81 interlands van De Jong dateert alweer van bijna drie jaar terug.

"Ik ben nooit gestopt bij het Nederlands elftal en dat zal ik ook nooit doen. Maar ik moet eerst hier een serie goede duels neerzetten, wie weet komt Oranje dan nog. Zo niet, dan is het ook geen probleem. De tijd zal het leren."

STER reclame