Paus wil grotere inzet voor vrede en bedankt Nederland voor de bloemen

In zijn jaarlijkse paastoespraak heeft paus Franciscus opgeroepen tot meer inspanningen voor vrede in 'het Heilige Land', twee dagen na zware protesten in de Gazastrook waarbij zeker vijftien mensen om het leven kwamen.

"We bidden voor de vruchten van de verzoening voor het Heilige Land, dat ook in deze dagen wordt geteisterd door conflicten die ook de burgerbevolking niet sparen", zei hij tegen tienduizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.

Daarna sprak hij de paaszegen uit, het urbi et orbi, de zegen voor de stad Rome en de wereld. De paus bedankte ook Nederland voor de bloemen die het plein versierden:

Paus Franciscus spreekt urbi et orbi uit

Het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk riep ook opnieuw op tot een einde aan de "bijna eindeloze oorlog" in Syrië. Ook vroeg hij om vrede in Congo en Zuid-Sudan. "Moge met Pasen het licht van de opgestane Christus het geweten van alle politieke en militaire leiders verlichten, zodat het bloedbad kan ophouden, de mensenrechten worden gerespecteerd en we onze broeders en zusters de noodzakelijke hulp kunnen geven."

De paus sprak zich verder uit voor internationale hulp voor Venezuela, dat geteisterd wordt door een diepe economische crisis als gevolg van jarenlang wanbeleid. En ook hoopt de paus dat "het fruit van de dialoog" gaat leiden tot vrede en harmonie tussen Noord- en Zuid-Korea. Op 27 april is er voor het eerst in tien jaar een topontmoeting tussen de leiders van de twee landen.

Veiligheid

De jaarlijkse paasboodschap van de paus was zeer streng beveiligd. De omgeving van het Sint-Pietersplein was volledig afgesloten en de 50.000 aanwezigen werden meerdere keren gecontroleerd, voor ze op het plein mochten komen.

"Paus Franciscus is iemand die zich graag onder de mensen begeeft", zegt correspondent Andrea Vreede op NPO Radio 1. "Dat doet hij met een pausmobiel, dan rijdt hij een rondje over het plein en vaak ook even van het plein af. Dat ging dit jaar ook zo." Zijn beveiliging probeert hem elk jaar hiervan te weerhouden en wil dat hij rijdt met een speciaal beveiligde pausmobiel. "Maar dat wil hij niet. Hij wil een open jeep, met een cameraman achterop en twaalf veiligheidsagenten om hem heen."

Dat ritje ging met een rotvaart, zegt Vreede. "Ze scheurden bijna, de weg richting de rivier de Tiber op. Daar draaiden ze een rondje, de paus verloor daarbij zijn schedelkapje en zwaaide dat het een lust was. Hij wil het gewoon graag. Maar fysiek contact met mensen was er dit jaar niet, iets waar hij wel van houdt. En dat vond ik apart. Het was een soort compromis: we doen het wel, maar we doen het snel."

Nederlandse bloemen

Op het plein lagen ook dit jaar weer bloemen uit Nederland. De 50.000 bloemen werden door een team van 25 mensen op het plein gezet en zijn gekweekt door de Nederlander Bart Bergman, die daar al sinds 1990 bij betrokken is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl