Hij heeft al 25 keer het urbi et orbi van dichtbij gehoord en drie verschillende pausen de hand geschud. Bart Bergman is al sinds 1990 betrokken bij de Nederlandse aankleding van de Paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome. Het is in totaal de 32ste keer dat Nederland dit doet. "De eerste drie jaar liet ik mijn broer naar Rome gaan, en regelde ik alles vanuit Nederland. Maar daarna wilde ik de paus ook weleens ontmoeten."

Correspondent Mustafa Marghadi ging langs bij Bergman, die hem de bloemen van dit jaar liet zien:

'Wij zaten in de keuken van de paus'

Binnen twee dagen moeten 50.000 bloemen op het plein gezet worden. Dat gebeurt met een team van 25 mensen. Bergman heeft niks met het arrangement te maken. "Ik kweek de bollen en zorg ervoor dat de bloemen de juiste lengte en kwaliteit hebben. Van het arrangement heb ik geen verstand." Eenmaal in Rome luistert hij naar de arrangeurs en zet hij de bloemenkistjes op de juiste plekken.

Lastige meeuwen

Vorig jaar zette hij de kistjes ook op de juiste plek, maar zag hij op Paaszondag ineens dat een deel kapot was. Door meeuwen. "Ik denk dat ze op zoek waren naar beestjes in de potgrond. Maar toen hebben ze er wel een puinhoop van gemaakt." Maar met hulp van Vaticaanmedewerkers werd die rommel gauw opgeruimd. Dit jaar worden er lasers en vogelverschrikkende vliegers ingezet.

Bart Bergman is nu 79 jaar oud, maar stoppen wil hij nog niet. "Zolang ik kan ga ik nog door. En ik weet niet hoelang dat nog is. Misschien vijf jaar. De paus dus nog vijf keer ontmoeten, het begint gewoon te worden. "Omdat het eens per jaar is, is het nog wel bijzonder. Maar ja, zijn medewerkers die elke dag met hem werken, denken vast ook: ja, daar is de paus weer."

STER reclame