Palestijnse demonstranten zoeken dekking
NOS NieuwsAangepast

Palestijnen: doden en honderden gewonden bij protest aan grens met Israël

Bij de 'Mars van de Terugkeer' in de Gazastrook zijn vijftien Palestijnen om het leven gekomen, zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Honderden Palestijnen raakten gewond.

De meeste omgekomen demonstranten zijn door Israëlisch geweervuur geraakt. Een Palestijnse boer werd al voor zonsopgang gedood, volgens persbureau AP door vuur van een tank. De Palestijnen die gewond zijn geraakt, hebben traangas ingeademd of schotwonden opgelopen, aldus het Palestijnse ministerie.

Stenen en banden

Media melden dat 30.000 mensen meededen aan het protest, dat weken gaat duren. Tientallen Palestijnen gooiden stenen en rolden brandende banden naar het leger van Israël aan de andere kant van de grens, dat daarop reageerde met traangas en vermoedelijk ook met geweervuur. Het was juist de bedoeling dat het protest vreedzaam zou verlopen.

Israël had al aangekondigd harde maatregelen te nemen als Palestijnen te dicht bij de grens zouden komen. Duizenden Palestijnen hebben zich daar voor de 'Mars van de Terugkeer' verzameld, een demonstratie die is georganiseerd door onder meer de radicaal-islamitische Hamas-beweging.

Het leger heeft honderd scherpschutters ingezet en op veel plekken is prikkeldraad aangebracht.

Onrust bij Palestijns protest aan grens met Israël

"De organisatoren zeggen: we willen terug kunnen keren naar ons land, waar we uit zijn gezet", zei correspondent Arlene Gelderblom in het NOS Radio 1 Journaal. Dat doen ze met een mars, maar ook met tentenkampen. Op vijf plekken langs de grens hebben Palestijnse demonstranten tientallen tenten opgezet, die tot 14 mei moeten blijven staan. Dan viert Israël zijn zeventigste verjaardag.

"Palestijnen hebben altijd gezegd dat ze het recht hebben om terug te keren", zegt Gelderblom. "Niet alleen de mensen die uit Israël zijn gevlucht, maar ook hun nakomelingen. Dat gaat inmiddels om miljoenen mensen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl