De rozen en bloemen staan klaar voor hun transport naar Rome NOS/Mattijs van de Wiel

De bloemen bij de paasviering op het Sint-Pietersplein in Rome worden dit jaar beschermd met laserstralen en speciale vliegers. Zondag spreekt paus Franciscus daar zijn paaszegen uit. Zoals ieder jaar sponsort de Nederlandse bloemensector de versiering, maar dit jaar is er meer nodig dan anders.

Op de bloemenveiling in Rijnsburg worden 4000 pauselijke witte rozen ingepakt. De lelies staan al klaar voor transport op karren. In totaal vertrekken drie vrachtwagens vol bloemen en boompjes vandaag richting Rome.

Vorig jaar ging het mis. Meeuwen vernielden de bloemstukken. "Dat was toen erg schrikken", vertel bloemist Paul Deckers. "We kwamen om 06.00 uur op het plein en je zag de meeuwen de rijen met narcissen aanvallen. Ook de bloemstukken werden aangevallen. We willen dat dit jaar voorkomen."

Paul Deckers tijdens een van zijn eerdere reizen naar Rome Eigen foto

Deckers gaat voor het dertigste jaar op rij mee naar het Vaticaan. Sinds drie jaar is hij 'hoofdarrangeur'. Deckers deed een oproep voor een oplossing tegen de agressieve Romeinse meeuwen. Er kwam meer dan 400 reacties binnen, waaronder die van het bedrijf dat de laserapparatuur en de vliegers levert.

Maar laserstralen op het Sint-Pietersplein, een heilige plek, mag dat wel? "We hebben het aangekaart", zegt Deckers. "Alles moet met permissie van het Vaticaan, misschien wordt het op het laatste moment anders."

Als de plannen toch worden afgekeurd, zijn er nog andere opties, zegt Deckers. "Je kunt ook daklozen vragen om met zilverpapier over het plein te rennen. Dan bied je ze een maaltijd aan. Dat is helemaal in de geest van deze paus", grapt Deckers.

Bloemen voor de paus NOS/Mattijs van de Wiel

Nederland levert traditiegetrouw de bloemen. Wereldwijd kijken miljoenen mensen naar de zegen van de paus. Maar het is geen reclameactie, zegt Deckers. "Dat mag absoluut niet. Het feit dat de paus 'bedankt voor de bloemen' zegt, daar zijn we al heel erg blij mee."

Vliegers, laserstralen en zegen

De karren vol bloemen worden vandaag nog ingezegend door de bisschop van Rotterdam. Er rust dan letterlijk een zegen op. Dat gebeurde vorig jaar ook. Maar dat hielp dus kennelijk niet? Deckers: "Ach, je weet het niet. Met de vliegers, laserstralen en de zegen moet het lukken."

Gezegende bloemen voor Pasen

STER reclame