Mark Woerde ANP

De Nederlander Mark Woerde heeft in Zuid-Korea een vredesprijs van de Verenigde Naties gekregen. Hij ontving de Global Business & Interfaith Peace Medal uit handen van oud-secretaris-generaal Ban Ki-moon.

Reclamemaker Woerde krijgt de onderscheiding voor zijn initiatief om vriendschap te bevorderen tussen mensen met verschillende geloven. Hij liet 22 religieuze leiders, onder wie paus Franciscus, de dalai lama en swami Ramdev, een oproep tot vriendschap inspreken in een videoboodschap.

Het kostte Woerde 2,5 jaar om alle leiders ervan te overtuigen om mee te werken aan de video. Het vergde van Woerde veel geduld. Hij wilde dat iedereen meedeed en daarom duurde het zo lang, vertelde hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Een van de deelnemers die terughoudend waren, was de paus. De eerste paar verzoeken werden afgewezen door het Vaticaan. "Maar op een gegeven moment gaat er een gons door de religieuze wereld dat er iets bijzonders gaande is. En dan wil je toch meedoen", vertelt Woerde. "Uiteindelijk heeft iedereen die op ons lijstje stond meegedaan."

Belangrijke bijdrage

Volgens de jury hebben Woerde en zijn team van reclamebureau Havas Lemz en de non-profitorganisatie Letsheal met de video een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van sociale spanningen.

Nadat Woerde de prijs in ontvangst had genomen, mocht hij het Zuid-Koreaanse parlement toespreken. "Reclamemensen kunnen zoveel meer dan spullen verkopen", zei hij. "Laten we onze creativiteit en talent gebruiken om een betere wereld te scheppen voor onze kinderen en toekomstige generaties."

STER reclame