NOS NieuwsAangepast

Hertelling in tien gemeenten en Denk wil meebesturen in Rotterdam

In minstens tien gemeenten in Nederland wordt een deel van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen opnieuw geteld. Alleen al in Limburg zijn vier hertellingen, schrijft 1Limburg. D66-Maastricht komt een paar stemmen tekort voor een extra zetel in de raad en heeft om een hertelling gevraagd. Om alle twijfel weg te nemen, komt die er ook, zegt de burgemeester.

In de Limburgse gemeente Beek is het verschil tussen BBB-NDB en Progressief Beek zo klein dat er opnieuw geteld gaat worden. Volgens het centraal stembureau zijn er zes stemmen verschil. En in Venray hebben het CDA en Venray Lokaal exact evenveel stemmen. Dan moet er geloot worden, maar de partijen willen dat er eerst opnieuw wordt geteld. Ook in Stein is dat het geval. Het verschil tussen twee partijen zou twee stemmen zijn.

Ook Amersfoort hertelt alle stemmen, op verzoek van het CDA. Er zijn geen onregelmatigheden gevonden, maar het verschil bij het verdelen van de restzetels is erg klein. Daarom worden de stemformulieren maandag opnieuw bekeken, zegt de burgemeester tegen RTV Utrecht.

'Stem op mijzelf niet geteld'

Ook in Rijswijk wordt de uitslag nog eens tegen het licht gehouden. Daar is een 'signaal van onvolkomenheden' over een van de stembureaus, meldt Omroep West.

Om diezelfde reden wordt ook in Bergen op Zoom herteld. Een kandidaat-lid van Lijst Linssen stemde daar op zichzelf en ook zijn vrouw deed dat, maar bij de uitslag zag hij een 0 achter zijn naam staan. "Voor de uitslag maakt het niets uit, maar voor de beeldvorming is het belangrijk", zegt het benadeelde raadslid tegen Omroep Brabant.

Eén stem verschil

Volgens Omroep Flevoland telt ook de gemeente Zeewolde opnieuw. Mogelijk is daar een telfout gemaakt die van invloed is op de restzetel die Burger Belang kreeg toegewezen. En ook in het Noord-Hollandse Medemblik wordt nog eens geteld, omdat het verschil tussen de tweede zetel van GroenLinks en de enige zetel van de lokale partij BAMM maar één stem is, meldt NH Nieuws.

In Wageningen worden de stemmen bij vier stembureaus herteld. In de processen-verbaal van de stembureaus waren kleine verschillen te zien in het aantal stemmen bij de ChristenUnie en Connect Wageningen. De laatste partij kreeg een restzetel op basis van drie stemmen meer.

De PvdA in Hoogeveen heeft tevergeefs een verzoek ingediend om de stemmen te laten hertellen. De partij kwam drie stemmen tekort om kans te maken op de restzetel. Het centrale stembureau heeft dat verzoek afgewezen.

Denk wil besturen in Rotterdam

Vandaag bleek ook dat de uitslag in Rotterdam net iets anders wordt: Denk krijgt niet 3 maar 4 zetels. De partij krijgt een restzetel die eerder was toebedeeld aan de PVV. Lijsttrekker Stephan van Baarle vindt dat Denk nu ook moet meedoen in het college.

Vanmiddag maakte de burgemeester van Rotterdam bekend dat er twee verkenners zijn aangesteld die gaan bekijken welke partijen een nieuw stadsbestuur kunnen vormen. Het zijn Jos van der Vegt, oud-directeur van Ahoy, en Derk Loorbach, hoogleraar sociaal-economische transities aan de Erasmus Universiteit.

In Rotterdam zijn zeker vier partijen zijn nodig voor een meerderheidscollege. Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans leidt de grootste partij en hij zei gisteren al dat hij streeft naar een brede coalitie.

In Den Haag krijgt grote winnaar Groep De Mos/Hart voor Den Haag minder zetels dan gedacht, geen negen maar acht, blijkt uit de officiële uitslag. De Haagse Stadspartij krijgt een zetel extra, drie in plaats van twee.

Opvallende personen

In Emmen is de islamitische kandidaat van de PvdA die tijdens de campagne naar eigen zeggen werd belaagd en uitgescholden, met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Ugbaad Kilincci stond op plek 12, maar kreeg 1007 voorkeurstemmen.

Ook de Haagse PVV-lijstduwer Henk Bres is in de gemeenteraad gekozen. Hij kreeg ruim 1800 voorkeurstemmen en hij wordt een van de twee Haagse PVV-leden in de raad. "Niet te geloven toch", zei hij tegen Omroep West.

Verder heeft oud LPF-Kamerlid Matt Herben een zetel bemachtigd in de gemeenteraad van Montfoort. Zijn partij Lokaal Montfoort heeft twee zetels gekregen. En zwemmer en Olympisch kampioen Maarten van der Weijden is met voorkeurstemmen gekozen in Waalwijk, voor de VVD. Of hij de gemeenteraad in gaat, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl