De advocate van uitvinder Peter Madsen komt aan bij de rechtbank
NOS NieuwsAangepast

Gruwelijke animatiefilmpjes tijdens rechtszaak Deense uitvinder Madsen

  • Rolien Creton

    correspondent Scandinavië

  • Rolien Creton

    correspondent Scandinavië

De Deense onderzeebootbouwer Peter Madsen leefde zijn fantasie uit toen hij de Zweedse journaliste Kim Wall seksueel misbruikte, martelde en vermoordde. Dat probeerde de aanklager vandaag aan te tonen in de 'onderzeebootzaak', die de Denen al maandenlang in de greep houdt. Madsen wordt verdacht van het martelen en vermoorden van de journaliste, die meeging op de onderzeeboot om een reportage te schrijven.

Tijdens de rechtszaak liet de aanklager twee animatiefilmpjes zien, met daarin vrouwen die werden onthoofd. Deze video's had de onderzeebootbouwer op zijn harddisk staan. Een soortgelijk filmpje had Madsen bekeken op zijn smartphone, vlak voor hij met de journaliste aan boord stapte. De telefoons van Madsen en Wall zijn nooit teruggevonden, maar de politie wist de inhoud te reconstrueren.

Madsen protesteerde aanvankelijk toen duidelijk werd dat de aanklager de filmpjes wilde tonen. Volgens hem waren ze te gruwelijk om te zien, maar het materiaal op de video's toont volgens de aanklager precies wat de onderzeebootbouwer in praktijk bracht.

Seksueel motief

De aanklager bleef vandaag doorvragen over gruwelijke details over de messteken in het onderlichaam van de journaliste. Dat is belangrijk om te kunnen aantonen dat Madsen een seksueel motief had. Ook wilde de aanklager meer details over de wijze waarop het lichaam in stukken was gesneden. Zo zou Madsen namelijk het bewijsmateriaal hebben willen vernietigen.

Alle lichaamsdelen werden teruggevonden, maar forensisch artsen hebben de precieze doodsoorzaak van Wall niet kunnen vaststellen. Ze denken dat haar keel werd doorgesneden of dat ze werd gewurgd.

De zittingsdag trok veel aandacht van pers en publiek

Madsen werd vandaag ook ondervraagd door zijn advocate en hij vertelde ontspannen over zijn fascinatie voor onderzeeboten en raketten. Ook beschreef hij de vele vrouwen in zijn leven, die de komende weken zullen getuigen. Zo had hij tijdens zijn huwelijk een seksuele relatie met verschillende andere vrouwen.

Volgens de aanklager was de onderzeebootbouwer een tikkende tijdbom in de dagen voorafgaand aan de tocht met de Zweedse. De lancering van zijn zelfgebouwde raket moest door financiële problemen worden afgeblazen. Vervolgens nodigde hij verscheidene vriendinnen uit voor een tocht in zijn onderzeeboot.

Uiteindelijk nam hij contact op met Kim Wall, die maanden daarvoor om een interview had gevraagd. Zij stapte op 10 augustus 2017 aan boord van de onderzeeboot Nautilus, met dodelijke afloop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl