OVP

Bij de Oostvaardersplassen zijn drie activisten gearresteerd die over een hek waren geklommen. De betogers werden woedend toen medewerkers van Staatsbosbeheer voor hun ogen een edelhert doodschoten. Dat gebeurde op een plaats waar dieren met hooi worden bijgevoerd en activisten zich geregeld verzamelen.

Volgens Staatsbosbeheer zagen boswachters daar een ernstig verzwakt edelhert liggen. Ze besloten het dood te schieten, conform de afspraken die daarover zijn gemaakt. Ze waarschuwden de actievoerders drie keer dat het geen prettig gezicht zou zijn en adviseerden hen weg te gaan, zegt een woordvoerder. Sommige activisten bleven toch staan.

Op beelden is te zien hoe een boswachter een auto parkeert tussen het hek en het edelhert. Omstanders geven honend commentaar. Daarna klinkt een schot en zakt de kop van het hert weg achter een boomstam. De activisten zijn in shock en schelden de boswachters uit. Twee vrouwen klimmen over het hek.

Het hert steekt dan zijn kop weer op, waarbij een wond in de hals of kaak zichtbaar wordt. "Hij leeft nog!", roept een activist, maar volgens Staatsbosbeheer is het een stuiptrekking. Een van de boswachters stuurt de twee vrouwen terug naar het hek. Van een afstand wordt er geroepen: 'Moordenaars!

'Hij is niet dood, wilt u hem alstublieft nog een keer schieten?'

Uiteindelijk klinkt een tweede schot. Volgens Staatsbosbeheer was dat geen genadeschot. De boswachters zouden de actievoerders gerust hebben willen stellen dat het dier niet onnodig leed.

De politie arresteerde de twee vrouwen en pakte een derde activist op, die zijn identiteitsbewijs niet wilde tonen. Op het politiebureau kregen ze een boete, waarna ze werden weggestuurd.

Eerder vanmiddag hielden zo'n 200 dierenactivisten een demonstratie bij de Oostvaardersplassen. Het was de bedoeling dat enkelen zich aan een hek zouden vastketenen. Vanwege de kou bleef dat beperkt tot een korte symbolische actie. De betogers hielden ook een minuut stilte voor de dieren die "onnodig" zijn gestorven omdat ze niet zijn bijgevoed.

STER reclame