In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie voor 'creperende' dieren Oostvaardersplassen

Honderden mensen hebben gedemonstreerd bij de hekken van de Oostvaardersplassen. Ze vinden dat de grote grazers daar aan hun lot worden overgelaten. Door de kou is er een tekort aan voedsel.

Staatsbosbeheer en andere deskundigen adviseren om dat zo te laten, omdat zo vooral de sterke dieren overleven. Maar vanwege de "maatschappelijke onrust" besloot de provincie Flevoland vrijdag om toch bij te voeren. Zo zijn boswachters met de dood bedreigd.

Dat geven van extra voer begon vrijdag en duurt de hele maand maart. Maar de actievoerders vinden dat niet genoeg om "het lijden van de heckrunderen, konikpaarden en edelherten" tegen te gaan.

Demonstratie Oostvaardersplassen: 'Stop het creperen, start het beheren'

Sommige demonstranten voerden de dieren vandaag bij; balen hooi werden vanaf een platte kar achter een trekker over het hek gegooid. Veel van de actievoerders waren mensen met kinderen.

Vanmiddag zijn ook honderden balen hooi door boeren afgegeven bij een brandweerkazerne in Lelystad. Eerst wilden ze dat bij het provinciehuis doen, maar na een gesprek met provinciebestuurders zagen ze daarvan af.

Daarnaast waren er toespraken. Verder waren er spandoeken waarop staat: voorkom dierenleed, en: stop het creperen, start het beheren.

Van heinde en ver kwamen mensen aanrijden met voer, schrijft Omroep Flevoland. Na afloop van de actie trokken de actievoerders naar het provinciehuis in Lelystad.

Een deel van de actievoerders steekt bij het verlaten van het terrein waar de demonstratie was, het spoor over. ProRail roept hen op de rails zo snel mogelijk te verlaten omdat het gevaarlijk is en zorgt voor vertraging.

Eigenlijk is het spoor niet te bereiken, maar sloten die normaal het gebied ontoegankelijk maken, zijn dichtgevroren. De politie is ingeschakeld om de actievoerders weg te halen.

Advertentie via Ster.nl