In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Grote grazers Oostvaardersplassen vanwege onrust tóch bijgevoerd

De grote grazers van de Oostvaardersplassen worden bijgevoerd. Flevoland geeft Staatsbosbeheer die opdracht omdat volgens commissaris van de koning Leen Verbeek "de emoties over het beheer van het natuurgebied hoog oplopen". Daardoor komt volgens hem de openbare orde in gevaar.

Deskundigen raden bijvoeren juist af, maar de provincie ziet zich genoodzaakt tot dit besluit. "De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Met deze maatregel wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken", motiveert Flevoland het besluit.

Mensen die bijvoeren doen dit op plaatsen die niet handig zijn en met voer dat niet altijd goed is voor de dieren, schrijft Omroep Flevoland.

Bedreigingen

Als Staatsbosbeheer het zelf doet, kan het bijvoeren verantwoord gebeuren met het juiste voer. Staatsbosbeheer gaat daarnaast terreinen langs de randen ontsluiten. Ook krijgt de dierenarts opdracht extra aanwezig te zijn. En het toezicht wordt tijdens de vorst intensiever.

De provincie roept dierenliefhebbers op niet meer zelf met voer naar de Oostvaardersplassen te gaan. De enige die mag bijvoeren is Staatsbosbeheer. Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden.

Voor particulieren staat er een boete op bijvoeren, omdat het een overtreding van de wet natuurbescherming is. Gisteren werden twee boetes uitgeschreven.

Dieren in nood

De politie wordt naar eigen zeggen overspoeld met meldingen over dieren in nood. Er waren ruim 700 bellers.

Zondagmiddag kwamen actievoerders met tientallen hooibalen bij het hek van het natuurgebied. "Elk jaar sterven hier duizenden dieren een honger- of verdrinkingsdood en ik wil dat het stopt. Ik schaam me dat ik Nederlander ben", zei een vrouw tegen Omroep Flevoland.

Via sociale media werd ook een petitie verspreid voor extra eten voor de dieren. Die is in een paar dagen 20.000 keer getekend.

Advertentie via Ster.nl