Omroep Flevoland
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Onbekenden zetten hekken Oostvaardersplassen open

Aan de rand van de Oostvaardersplassen bij Almere zijn onlangs een aantal hekken opengezet. Staatsbosbeheer had de hekken dichtgemaakt met kettingen en hangsloten, maar toch zag iemand kans ze te openen.

Het gebied is in de winter deels afgesloten om de dieren rust te gunnen. Bovendien worden er dieren afgeschoten. Sinds 1 december zijn al bijna 700 edelherten, konikpaarden en heckrunderen afgemaakt.

De geopende hekken werden maandag ontdekt. Nietsvermoedende recreanten hadden volgens Staatsbosbeheer door de hekken naar een gebied kunnen lopen waar dieren worden afgeschoten. Uit voorzorg patrouilleren boswachters nu extra in het gebied.

Heckrunderen

Een groep heckrunderen is door een geopend hek op een verkeerde plek terechtgekomen. De 30 dieren lopen nu rond in een naastgelegen bos.

De runderen kunnen niet vanuit het bos naar de Oostvaardersplassen worden gedreven, zegt Staatsbosbeheer. Het is afwachten tot ze het gebied weer uit zichzelf opzoeken. Daarna gaat het hek weer op slot.

Staatsbosbeheer wil niet gissen over het motief van degene die de hekken heeft opengezet. "Maar als iemand een hek openzet naar een openbare weg dan weet ik niet wat zo iemand bezielt", zegt boswachter Hans Erik Kuypers tegen Omroep Flevoland.

Advertentie via Ster.nl