Wilde dieren bijvoeren in de winterkou: sympathiek of onverstandig?
Ze zetten zich allebei in voor de natuur, maar zijn het grondig oneens. Staatsbosbeheer en dierenliefhebbers staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat om het bijvoeren van wilde dieren. Met het dalen van de temperatuur raken de gemoederen verder verhit.
De discussie is niet nieuw, maar wordt door de winterkou flink aangewakkerd. Middelpunt zijn de Oostvaardersplassen, het natuurgebied tussen Almere en Lelystad waar duizenden wilde dieren rondlopen zoals konikpaarden, heckrunderen en edelherten. Dierenvrienden vinden dat die moeten worden bijgevoerd, omdat ze creperen door het gebrek aan eten.
Zondagmiddag kwamen actievoerders met tientallen hooibalen bij het hek van het natuurgebied. "Elk jaar sterven hier duizenden dieren een honger- of verdrinkingsdood en ik wil dat het stopt. Ik schaam me dat ik Nederlander ben", zegt een vrouw bij Omroep Flevoland.
De provincie en Staatsbosbeheer waarschuwden daarna dat het bijvoeren van de grote grazers een boete kan opleveren. Het is een overtreding van de Wet natuurbescherming. Vandaag zijn de eerste twee bekeuringen uitgedeeld.
Boete of niet, het bijvoeren gaat door. Net als andere acties, opgezet via sociale media. Een petitie voor extra eten is in een paar dagen 20.000 keer getekend. En komende zondag wil een groep boeren met de trekker vanuit Arnhem in optocht naar Flevoland. Het doel: hooi brengen naar de Oostvaardersplassen en demonstreren voor het kantoor van Staatsbosbeheer in Lelystad.
Bovenaan de Facebookpagina voor de demonstratie staat een foto van uitgemergelde dieren. "Er circuleren veel foto's van 10 jaar geleden of ouder", zegt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Er is nu geen enkel dier dat van de honger sterft." Boswachters pakken hun geweer als ze zien dat een dier de winter niet overleeft.
De afgelopen dagen is Staatsbosbeheer overstelpt met reacties via telefoon, e-mail en sociale media. We begrijpen de emoties, zegt de organisatie. Een reactie ging over de schreef, daar is aangifte van gedaan. "We krijgen ook boze boeren aan de lijn. Zij zeggen: als je vee hebt dan zorg je voor vee. Maar vee is iets anders dan de dieren daar", zegt de woordvoerder.
De natuurbeheerder zegt dat met het bijvoeren vooral de sterkere dieren geholpen zijn. Zij kapen het eten weg voor hun zwakke soortgenoten. Het vervroegt de bronst waardoor er meer dieren worden geboren. Die moeten volgend jaar op hun beurt ook weer worden bijgevoerd. Bovendien leidt het bijvoeren volgens Staatsbosbeheer tot ruzies en stress in de kudde.
Bij de provincie Flevoland staat de telefoon eveneens roodgloeiend door "meedenkende burgers", zoals een woordvoerder ze noemt. "Ook op onze Facebookpagina puilt het uit." Hij verwacht dat de stroom reacties afneemt als de temperatuur stijgt.
De provincie nam eind 2016 de verantwoordelijkheid voor het beleid in het natuurgebied over van de Kamer. Een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA) kijkt in opdracht van de provincie of dat beleid moet veranderen, maar dat gaat niet specifiek over bijvoeren.