Presidenten Kim Jong-un en Trump gaan elkaar ontmoeten
NOS NieuwsAangepast

Trump accepteert historische uitnodiging van Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse president Kim Jong-un en de Amerikaanse president Trump gaan elkaar ontmoeten. Kim Jong-un heeft Trump een uitnodiging gestuurd, en die heeft hem aanvaard. De ontmoeting zou eind mei moeten plaatsvinden, waar is nog niet bekend.

De uitnodiging is aangekondigd door de nationale veiligheidsadviseur van Zuid-Korea Chung Eui-yong op een persconferentie. Chung had afgelopen week een ontmoeting met Kim Jong-un. Tijdens dat bezoek overhandigde de president de uitnodiging aan Chung die hij weer aan Trump gaf.

Chung maakte verder bekend dat Kim Jong-un heeft gezegd dat hij zich in zal zetten voor denuclearisatie. Daarnaast heeft Kim Jong-un beloofd dat Noord-Korea zich zal onthouden van verdere kern- of raketproeven. Trump zegt daarover: "Er wordt grote vooruitgang geboekt, maar de sancties tegen Noord-Korea zullen blijven tot er een akkoord is bereikt."

De ontmoeting is een verrassende wending in de relatie tussen de landen omdat Trump en Kim Jong-un het afgelopen jaar over en weer voortdurend hebben gedreigd met oorlog en sancties. Eerder noemde Trump de Noord-Koreaanse leider een "klein raketmannetje" en dreigde hij het land te verwoesten. Kim noemde Trump op zijn beurt geestelijk gestoord en een gangster die graag met vuur speelt.

Analisten zijn sceptisch over de ontmoeting met Trump. "Aan topoverleg gaat vaak lang en zorgvuldig diplomatiek werk vooraf", twittert Korea-expert Robert E. Kelly. "En Trump duikt er ineens in, daarom reageren analisten met aarzeling op dit nieuws." Opvallend genoeg zijn er voor zover bekend ook geen voorwaarden aan de ontmoeting verbonden.

'Bijna een wonder'

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft verheugd gereageerd op het voornemen van Trump en Kim Jong-un. Hij spreekt van "bijna een een wonder".

Ook China spreekt van een bemoedigend bericht. "De oplossing voor het nucleaire probleem op het Koreaanse schiereiland marcheert nog steeds in de juiste richting", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. China roept de VS en Noord-Korea op het tot tonen van politieke moed. "Vrede moet worden verdiend, deze kans moet worden aangegrepen."

De nieuwe Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt het een hoopgevend signaal dat de twee leiders met elkaar in gesprek willen. "En ik hoop van harte dat dit ook echt resultaat oplevert. Er waren al wat openingen geweest rond de Olympische Winterspelen, maar heel fijn dat er nu gepraat gaat worden."

Japan

In Japan was de reactie op het nieuws minder enthousiast. Premier Abe van Japan "reageerde als door een wesp gestoken", zegt correspondent Marieke de Vries. De premier wil dat er in april nog een overleg plaatsvindt tussen Japan en de VS.

"Abe is bang dat Trump toezeggingen doet aan Noord-Korea die Japan in gevaar kunnen brengen", zegt De Vries. "En hij weet ook dat Trump altijd goed luistert naar degene die hij het laatst heeft gesproken. Abe spreekt hem dus eerst in april. En dan is in mei eventueel die topontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un."

Eerste zittende president

Sinds de Winterspelen in Zuid-Korea lijkt het noorden meer ontvankelijk voor diplomatie met de rest van de wereld. Kim Jong-un heropende een telefoonlijn met het zuiden en er was een ontmoeting tussen delegaties uit de twee landen in een speciaal daarvoor ingericht dorp. Ook presenteerde Noord- en Zuid-Korea zich op de Winterspelen als één team.

Het zal voor het eerst zijn dat een zittende Amerikaanse president een leider van Noord-Korea spreekt, laat staan ontmoet. Er is zelfs nog nooit telefonisch contact geweest tussen zittende leiders van de twee landen. Trump zei eerder dit jaar al tegen journalisten dat hij "absoluut" bereid is om een telefoongesprek te voeren met Kim Jong-un. "Natuurlijk, ik geloof altijd in praten. Absoluut", zei hij toen.

Bill Clinton

Voormalig president Bill Clinton bezocht in 2009 Kims vader, Kim Jong-Il. Hij deed dat toen om te praten over twee journalisten die vastzaten in Noord-Korea. Zijn echtgenote Hillary Clinton was destijds minister van Buitenlandse Zaken onder president Obama.

Bill Clinton is de hoogste afvaardiging die ooit vanuit de VS naar Noord-Korea ging. In 2000 werd Madeleine Albright het eerste lid van de Amerikaanse regering dat Noord-Korea bezocht. Zij was toen minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Clinton.

Bill Clinton ontmoet Kim Jong-il

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl