NOS NieuwsAangepast

Kim noemt Trump gestoord, 'hij zal een hoge prijs betalen'

'Die gestoorde gek van de VS zal met vuur worden bestreden'

De Amerikaanse president Donald Trump heeft met zijn toespraak voor de VN de situatie op het Koreaanse schiereiland op scherp gezet. Dat staat in een verklaring van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. "Trump zal een hoge prijs betalen."

Trump zei dinsdag dat de VS bereid is Noord-Korea "totaal te vernietigen" als dat nodig is om zichzelf te verdedigen. Dat kwam hem op kritiek te staan van verschillende landen. De Nederlandse minister Koenders noemde het dreigement "geen verstandige taal".

Trump is een schurk en een gangster die graag met vuur speelt.

Kim Jong-un

"Ik zou Trump willen aanraden op zijn woorden te passen en er rekening mee te houden over wie hij spreekt als hij een toespraak houdt voor het oog van de wereld", aldus Kim. De Noord-Koreaanse leider spreekt van geestelijk gestoord gedrag en afpersing.

Kim Jong-un zegt Trump te beschouwen als een "schurk en een gangster die graag met vuur speelt, in plaats van een politicus". Volgens Kim hebben Trumps uitspraken hem eens te meer duidelijk gemaakt "dat de weg die ik gekozen heb de juiste is, en de weg die ik tot het einde zal volgen".

Hoe Noord-Korea zal reageren op Trumps dreigement liet Kim in het midden. Minister Ri Yong-ho van Buitenlandse Zaken zei in de wandelgangen bij de Verenigde Naties volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dat een proef met een waterstofbom in de Stille Oceaan tot de mogelijkheden behoort.

Kim volgt de lancering van een testraket.

Na de toespraak van Trump haalde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken ook al uit naar de Amerikaanse leider. "Als hij dacht dat hij ons kon bang maken met het geluid van een blaffende hond, dan is dat een hondendroom", aldus Ri.

Gisteravond kondigde president Trump nieuwe sancties af tegen Noord-Korea. Hij geeft het ministerie van Financiën toestemming om bedrijven en banken die zaken doen met het communistische land te bestraffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl