President Trump met de Zuid-Koreaanse president Moon in New York AFP

Trump komt met nieuwe sancties tegen Noord-Korea

tijd van publicatie Aangepast

President Trump heeft nieuwe sancties afgekondigd tegen Noord-Korea. Hij heeft het Amerikaanse ministerie van Financiƫn toestemming gegeven om bedrijven en banken die zaken doen met het communistische land te bestraffen.

Met de maatregelen wil Trump de geldstromen naar Noord-Korea afsnijden, zodat het land geremd wordt in de ontwikkeling van zijn kernproeven en raketlanceringen. De sancties zijn vooral gericht tegen bedrijven in de textiel-, visserij- en IT-sector.

Trump maakte de sancties bekend na een overleg met president Moon Jae-in van Zuid-Korea en de Japanse premier Abe in New York. De leiders zijn daar voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Volgens Trump heeft de centrale bank van China de banken in het land opgeroepen om geen zaken meer te doen met Noord-Korea. Hij bedankte de Chinese president Xi, die niet bij het overleg aanwezig was, voor die maatregel.

Europa

Ook de Europese Unie bereidt nieuwe sancties voor. In Brussel zou overeenstemming zijn over economische strafmaatregelen, die verder gaan dan die van de Verenigde Naties.

Zo'n acht Noord-Koreaanse functionarissen zouden op de Europese sanctielijst belanden. Volgende maand stemmen de ministers van Buitenlandse Zaken erover.

Olie

Twee weken geleden kondigde de VN nieuwe sancties af tegen Noord-Korea. De resolutie wordt gezien als een compromis tussen Amerika enerzijds en Rusland en China anderzijds: Noord-Korea mag nog twee miljoen vaten olie importeren. De VS wilde veel verder gaan, met onder meer een totaal olie-embargo tegen Pyongyang.

De sancties volgden op de zesde en zwaarste kernproef die het regime van Kim Jong-un begin september uitvoerde.

STER Reclame