De Saudische koning Salman AFP

Koning Salman van Saudi-Arabië heeft zijn belangrijkste militaire leiders ontslagen. Vermoedelijk houdt het ontslag van de militaire stafchef en enkele andere hooggeplaatste legerleiders verband met de slepende oorlog in Jemen. Daarin speelt Saudi-Arabië een toonaangevende, bekritiseerde grote rol, onder meer vanwege de vele slachtoffers onder de burgerbevolking.

Een gelegenheidscoalitie onder leiding van Saudi-Arabië vecht tegen Jemenitische Houthi-rebellen, die door Iran worden gesteund. De coalitie is op de hand van president Hadi, die in 2015 door de sjiitische rebellen werd verdreven en met de steun van Saudi-Arabië enkele maanden later weer terugkeerde.

Luchtaanvallen

Saudi-Arabië voert met grote regelmaat luchtaanvallen uit op de hoofdstad Sanaa, die in handen is van de rebellen. Ook op andere plaatsen in Jemen worden aanvallen uitgevoerd.

Saudi-Arabië wordt internationaal bekritiseerd vanwege de bombardementen. Hulporganisaties nemen de Saudi's bovendien de blokkade van zee- en luchthavens kwalijk, waardoor noodhulp vorig jaar lange tijd burgers niet kon bereiken.

In Jemen zijn de afgelopen jaren meer dan 10.000 mensen omgekomen en miljoenen burgers zijn op drift. In het land dreigt bovendien voortdurend hongersnood en vorig jaar was er volgens de Verenigde Naties sprake van "de ergste cholera-uitbraak ter wereld".

STER reclame