Er dreigt hongersnood voor 7 miljoen Jemenieten
NOS Nieuws

Blokkade Jemen heeft volgens VN catastrofale gevolgen

De Verenigde Naties eisen dat de blokkade van zee- en luchthavens in Jemen per direct wordt opgeheven. De gevolgen kunnen volgens de VN catastrofaal zijn.

De internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, die in Jemen vecht tegen de rebellen, heeft de blokkade gisteren ingesteld. Daarmee moet worden voorkomen dat de rebellen nog wapens krijgen vanuit Iran.

De coalitie belooft dat hulpverleners en hulpgoederen wel worden doorgelaten, maar de VN slaat nu toch alarm. Volgens de VN dreigt er hongersnood voor zeven miljoen inwoners van Jemen als de blokkade niet wordt opgeheven, terwijl in het land al een van de ergste humanitaire crises ooit plaatsvindt.

Cholera

De gezondheidsorganisatie van de VN, de WHO, zegt dat de strijd tegen cholera in Jemen door de blokkade in gevaar komt. In Jemen zijn inmiddels 9000 cholera-gevallen bekend; meer dan 2000 mensen zijn eraan gestorven.

Ook komt er nu geen olie of gas Jemen meer binnen, waardoor de benzineprijzen in 24 uur met 60 procent zijn gestegen. Verder is het gas om op te koken verdubbeld in prijs en staan er lange rijen bij benzinestations.

De VN gaat onderzoeken of de blokkade in strijd is met internationaal recht.

Raket

De Saudische coalitie stelde de blokkade in nadat de Houthi-rebellen in Jemen afgelopen weekend een raket hadden afgeschoten op de Saudische hoofdstad Riyad. De raket werd onderschept door het Saudische leger. Iran ontkent dat het de raket heeft geleverd aan de rebellen.

In Jemen woedt al jaren een burgeroorlog, die inmiddels aan meer dan 10.000 mensen het leven heeft gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl