Een plein in Sanaa waar parades worden gehouden is getroffen door een bom Reuters

De coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft in Jemen de havens en vliegvelden gesloten, als vergelding voor de raketaanval zaterdagavond op de Saudische hoofdstad Riyad. Ook is er een serie bombardementen uitgevoerd op de hoofdstad Sanaa, die in handen is van sjiitische Houthi-rebellen.

Zaterdag werd vanuit Jemen een raket afgevuurd in de richting van het vliegveld van Riyad, die werd onderschept door het Patriot-antiraketsysteem van de Saudi's. Die leggen de verantwoordelijkheid voor de aanval bij het sjiitische Iran, dat de Houthi-rebellen in Jemen steunt. De raketaanval kan volgens Saudi-Arabië "worden beschouwd als een oorlogsdaad".

Tijdelijk

Maar Iran ontkent dat het betrokken was bij de aanval en dat het de Houthi's bewapent. De raket zou zijn gemaakt in Jemen zelf. De Houthi's zeggen dat het om een vergeldingsactie gaat voor bombardementen in Jemen waarbij burgers zijn omgekomen.

De sluiting van de havens en vliegvelden is volgens de coalitie tijdelijk. Er zal "rekening worden gehouden" met het werk van internationale hulporganisaties. Die klagen overigens al geruime tijd dat ze nauwelijks toegang krijgen tot het verwoeste land.

De hevige strijd in Jemen, die ruim twee jaar aan de gang is, heeft aan ruim 10.000 mensen het leven gekost. Er heersen ziektes en er is een groot voedseltekort. Het conflict, dat begon met het verjagen van de Jemenitische regering door de Houthi-rebellen, is uitgedraaid op een machtsstrijd tussen de grootmachten in de regio, het soennitische Saudi-Arabië en het sjiitische Iran.

STER reclame