Rode Kruis: straks 1 miljoen mensen met cholera in Jemen
Het Internationale Rode Kruis waarschuwt dat er aan het eind van het jaar een miljoen mensen in Jemen besmet zijn met cholera. Nu telt het door oorlog verscheurde land al 750.000 choleralijders. De besmettelijke ziekte heeft inmiddels ruim 2100 dodelijke slachtoffers gemaakt. De hulporganisatie noemt de situatie in het land rampzalig.
Het hoofd van de Rode Kruis-delegatie in Jemen, Alexandre Faite, zegt dat de strijdende partijen in Jemen elkaar met "disproportionele" middelen bestoken waardoor er zeer veel burgerslachtoffers vallen.
Faite wil dat het vliegveld van de stad Sanaa opengesteld wordt voor vluchten met hulpgoederen. Sanaa is in handen van de sjiitische Houthi-rebellen die worden gesteund door Iran. Een internationale coalitie, geleid door Saoedi-Arabië, probeert al sinds maart 2015 de Houthi's vooral met zware luchtaanvallen te verjagen, zodat de officiële regering van president Hadi de macht weer in handen krijgt.
In de strijd in Jemen zijn al ruim 10.000 mensen omgekomen en tienduizenden gewonden gevallen. Zo'n 20 miljoen Jemenieten leven onder gebrekkige omstandigheden, waardoor de cholera-epidemie zich snel kan verspreiden.
Mede op aandringen van Nederland komt er een onafhankelijk onderzoek naar schendingen van het internationale recht in de oorlog in Jemen. Na lang beraad heeft de VN-Mensenrechtenraad daarover een resolutie aangenomen, tot grote tevredenheid van minister Koenders van Buitenlandse Zaken.
"We kunnen de schrijnende humanitaire situatie daar niet over onze kant laten gaan. Door de oorlog is een ramp aan de gang van ongekende proporties."