President Hadi (l) op bezoek bij kroonprins Zayed Al Nahyan van Abu Dhabi (r) EPA

De verdreven ex-president Abd-Rabbuh Mansour Hadi is na een ballingschap van zes maanden teruggekeerd in Jemen. Hij kwam vandaag aan op het vliegveld van de havenstad Aden, in het zuiden van het land.

Hadi ontvluchtte Jemen, nadat de Houthi-opstandelingen in maart waren opgerukt naar Aden. Hij had zich daar teruggetrokken, nadat hij eerder was afgezet en gevangengenomen bij een staatsgreep van de sjiitische Houthi's.

Offerfeest

Bronnen hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat Hadi van plan is om het islamitische offerfeest in Aden te vieren. Daarna zou hij naar New York gaan om een toespraak te houden voor de Verenigde Naties.

Militairen die Hadi steunen hebben afgelopen zomer Aden heroverd op de opstandelingen. Toen zijn ook al een aantal ministers van Hadi's regering teruggekeerd. Maar nog steeds zijn grote delen van het land in handen van de Houthi's.

Luchtaanvallen

De regeringstroepen worden gesteund door een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, die sinds maart luchtaanvallen uitvoert op posities van de rebellen. Bij die aanvallen zijn de afgelopen maanden duizenden burgers omgekomen.

STER reclame