Aangepast

Cholera-uitbraak in Jemen is nu 'ergste in de wereld'

In Jemen is er naast oorlog, honger en armoede, nu ook nog "de ergste cholera-uitbraak van de wereld". De Verenigde Naties hebben alarm geslagen. Er lijden vermoedelijk meer dan 200.000 mensen aan de ziekte en al ruim duizend mensen zijn eraan overleden, onder wie veel kinderen.

Door de oorlog in het straatarme land hebben bijna 15 miljoen mensen geen toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Daardoor kan cholera zich snel verspreiden. Dagelijks zouden er rond de vijfduizend mensen besmet raken.

Geen salaris

Volgens Marije Broekhuijsen, die als noodhulp-expert voor Unicef in Jemen werkt, hebben patiënten die in een ziekenhuis terechtkunnen geluk. Meer dan de helft van de ziekenhuizen is gesloten.

"Er zijn geen medicijnen meer beschikbaar en dokters hebben al maanden geen salaris meer gehad. Daardoor krijgen veel mensen de zorg niet meer waar ze recht op hebben", zegt Broekhuijsen in een video van Unicef.

Vrouwen besmet met cholera worden behandeld in een ziekenhuis

Volgens de VN is de cholera-uitbraak een direct gevolg van het nu al twee jaar durende conflict in Jemen. Sinds Houthi-rebellen de regeringstroepen in grote delen van het land verdreven, voert een coalitie onder leiding van buurland Saudi-Arabië bombardementen uit boven Jemen. Die coalitie steunt de regering van Jemen.

Door de oorlog zijn er veel voorzieningen niet meer beschikbaar, vertelt Broekhuijsen. "Er is geen elektriciteit meer en water uit de kraan. Ook wordt het vuilnis niet meer opgehaald. Dat is een heel groot probleem. Daardoor kunnen ziekten, als cholera, zich heel snel verspreiden."

Stop de gevechten

Eerder meldde de VN al dat Jemen dichtbij totale ineenstorting zit. Voor bijna zeven miljoen mensen dreigt hongersnood en van de gezondheidszorg is weinig meer over.

De organisatie roept de strijdende partijen en de internationale gemeenschap op om zich in te zetten om de gevechten te stoppen, zodat er noodhulp kan worden gegeven. Tot nu toe hebben die oproepen nauwelijks effect.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl