NOS Nieuws

Rebellen nemen presidentieel paleis in Jemen in

Paleis president Hadi bestormd

In Jemen hebben Houthi-rebellen het presidentieel paleis in de hoofdstad Sanaa ingenomen. President Hadi was op dat moment niet in het paleis.

De minister van Informatie zegt dat het woonhuis van Hadi onder vuur is genomen door de rebellen. De president zou ongedeerd zijn. Volgens een kolonel van het leger wordt er een coup gepleegd.

De sjiitische Houthi-rebellen hebben een groot deel van het noorden van Jemen in handen en trokken in september de hoofdstad Sanaa binnen. Het gebied rondom het presidentieel paleis bleef echter in handen van de regering.

Zelfbestuur

De afgelopen dagen is zwaar gevochten bij het paleis. Gisteren werd er een staakt-het-vuren bereikt, maar dat bestand sneuvelde al snel.

De Houthi's eisen zelfbestuur in het noorden van het overwegend soennitische Jemen. Maar tegenstanders zeggen dat de rebellen worden geleid door de in 2011 verdreven president Saleh en uit zijn op de val van de huidige regering. Ze zouden worden betaald door Iran.

De huidige president Hadi is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de terreurorganisatie al-Qaida.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl