Demonstratie tegen sjiitische Houthistrijders, vorig jaar november
NOS Nieuws

Jemen: rebellen willen een coup plegen

In het centrum van de Jemenitische hoofdstad Sanaa wordt zwaar gevochten tussen het regeringsleger en de Houthi-rebellen. Eerder vanmorgen meldde president Abed Rabbo Mansour Hadi dat hij een staakt-het-vuren overeen was gekomen met de opstandelingen.

Maar inmiddels zeggen de autoriteiten dat de Houthi's een coup willen plegen. Ze zouden het staatstelevisiestation en het staatspersbureau al in handen hebben.

De rebellen hebben het stadsdeel rond het paleis afgesloten en er een controlepost opgericht.

Paleis

De gevechten braken vanmorgen vroeg uit nabij het presidentieel paleis. De president, de premier en een delegatie van de opstandelingen probeerden in een overleg tevergeefs een eind aan de gewelddadigheden te maken.

Na afloop namen Houthi-rebellen op straat de auto met de premier onder vuur. De bewindsman bleef ongedeerd.

Ontvoering

Grote delen van Jemen en ook van Sanaa zijn al maanden in handen van de sjiitische Houthi-strijders. Ze eisen meer rechten voor de sjiitische minderheid in het overwegend soennitische Jemen. Twee dagen geleden ontvoerden ze de stafchef van president Hadi, kort nadat ze een ontwerp voor een nieuwe grondwet hadden verworpen.

Hun critici zeggen dat de opstandelingen worden geleid door de in 2011 verdreven president Saleh. Ze zouden betaald worden door Iran.

De Houthi's vechten in Jemen ook tegen al-Qaida op het Arabische Schiereiland, volgens de VS de gevaarlijkste tak van het soennitische terreurnetwerk. Die groep heeft de aanslag op de redactie van het weekblad Charlie Hebdo in Parijs opgeëist.

Gevechten in Jemen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl